A külső hőszigetelés stabilabb rögzítése dűbellel

Olvasási idő: 3 perc


Fontos a külső hőszigetelés alapos és pontos rögzítése a homlokzaton. Azonban ezt nehezíti, azaz az élettartamot erősen negatív irányba befolyásolhatja a külső falrétegen előforduló szennyeződés lerakódása, ami a legerősebb ragasztók tapadószilárdságát is kikezdi az idők folyamán.

A homlokzati hőszigetelések dűbelezése maximális védelmet nyújt a szél erős szívóhatásával szemben, és más környezeti hatásnak is ellenáll, hogy a szigetelés sokáig a helyén maradjon, és az épület ne szenvedjen károkat.

 

A ház fala nem vitorla

 

A dűbelek legfontosabb feladata, hogy védelmet nyújtsanak a szél erőteljes szívóhatásával szemben. A nagy sebességgel áramló levegő a homlokzatok mellett elsuhanva légnyomáskülönbséget eredményez, és ezáltal szívóerő jön létre. Ez az erő képes akár a hőszigetelő rendszert is letépni, és főleg nagy pusztítást tud végezni akkor, ha a ragasztó már nem képes azt jól rögzíteni.

 

A ragasztó nem elég

 

A dűbelek alkalmazása nem engedi a szigetelés leválást a falról, és tartósan rögzíti. Ha hőszigetelőanyagot telepítünk, figyeljünk arra, hogy olyan dűbeleket válasszunk, melyeknek a felhasználási kategóriájában meg van nevezve az anyag, amiből a fal készült.

 

Bizonytalanság esetén teszteljünk

 

Ha esetleg nem vagyunk biztosak abban, hogy a választott dűbelünk megfelelően rögzít, akkor végezzünk próba dűbelezést. Azaz helyezzünk egyet a falba és minden erőnkkel próbáljuk meg kitépni onnan. Sikertelen próba esetén biztosak lehetünk, hogy a dűbel alkalmas.

 

Amire figyelni kell

 

A megfelelő hossz kiválasztásánál figyelembe kell venni a rögzítésre kerülő szigetelés és a falszerkezet vastagságát. A nagy homlokzati eltérések és egyenlőtlenségek esetén eltérő hosszúságú dűbeleket kell alkalmazni.

Mindig a megfelelő átmérőjű fúrószálat használjuk és elengedhetetlen a fúrásmélység-határoló használata, amit úgy kell beállítani, hogy hozzáadjuk a leendő szigetelés vastagságát a dűbel hosszúságához. Csak betonnál és egyéb, tömör épületanyagnál használjunk ütve fúrót. Üreges épületelemeknél és üreges tégláknál ütő impulzus nélkül készítsük el a furatot.

 

A dűbel mennyiségét befolyásoló tényezők

 

A dűbeleket csak akkor szabad telepíteni, amikor a szigetelést rögzítő ragasztó megkötött. A lényeg az, hogy egy erős, ellenálló rendszert kapjunk. Minél magasabb egy ház, annál jobban növekszik az 1 négyzetméteren használandó dűbelek száma. De a széleknél és a sarkoknál mindig többet kell használni. Az egy szigetelőlaphoz szükséges dűbel mennyisége függ a ház fekvésétől és az épületfizikai szempontoktól.

 

Fontos, hogy megfelelő méretű felületen szorítson

 

A dűbelek külső tányérjai 60 mm és 140 mm átmérő között legyenek. Csak így tudják a megfelelő nyomóerőt kifejteni a szigetelésre. A dűbel tányérok a telepítésük során a hőszigetelő táblák külső síkjáig érhetnek, és törekednünk kell rá, hogy 1 – 1,5 milliméternél jobban ne süllyedjenek bele. Ha ez mégis megtörténik, akkor a hőszigetelő táblával egyenértékű tömítő anyaggal kell pótolni.

Azonban ez utóbbi megjegyzés nem vonatkozik arra az esetre, ha a dűbel tányérok be lesznek süllyesztve a szigetelőanyagba, szigetelőanyag-pogácsa használatával. A dűbel típusától függően a feszítőelemeket vagy beütik, vagy becsavarozzák.

 

Ha esetleg mellé megy valami

 

A telepítés után ellenőrizni kell a dűbelek megfelelő rögzülését. Ha esetleg hibásan lettek rögzítve, akkor el kell őket távolítani, és a helyükön maradó lyukakat ki kell tölteni hőszigetelő anyaggal. Az új dűbelt pedig 10 cm távolságra kell újratelepíteni.


Kapcsolódó termékek