A lakásfelújítási támogatással akár a hőszigetelési költségek fele visszaigényelhető

Olvasási idő: 4 perc


Az állam által biztosított lakásfelújítási támogatás kiváló lehetőséget biztosít otthonunk hőszigetelésének megvalósítására. megmutatjuk, milyen feltételek mellett vehető igénybe.

A közelmúltban startolt el a lakásfelújítási támogatás, melynek célja, hogy az állam ne csak az otthonteremtést, de az otthonfelújítást is egyszerűbbé tegye a családok számára. A támogatás lényege, hogy a lakáson végzett felújítási munkálatok költségének akár a felét is visszaigényelhetjük.

A lehetőség bizonyos feltételek mellett minden olyan szülő számára nyitott, aki legalább egy gyermeket nevel. Most megmutatjuk azt, hogyan, és miért érdemes ezt az összeget arra fordítanunk, hogy otthonunk hőszigetelését modernizáljuk!

 

Hogyan működik az otthonfelújítási támogatás?

Az év elején startolt el az az új támogatás, melynek keretében az állam akár hárommillió forint lakásfelújítási támogatást biztosít otthonunk korszerűsítésére. Ez azt jelenti, hogy hatmillió forintos összegig végeztethetünk olyan modernizációval és állapothelyreállítással kapcsolatos munkálatokat, melyeknek a felét vissza nem térítendő támogatás formájában az állam fizeti.

Az új állami támogatás szinte bármilyen, felújítással, modernizálással és eredeti állapot helyreállításával kapcsolatos munkát magába foglal. Éppen ezért most különösen jó döntés lehet többek közt otthonunk hőszigetelésének hatékony megoldása.

 

 

Miért épp a hőszigetelés?

Az új hőszigetelés hozzájárul ahhoz, hogy az épület, melyben élünk, energiahatékony és környezettudatos legyen. Hosszú távon rengeteget spórolhatunk vele, hiszen a falakon fellépő hőveszteség legnagyobb része az utólagos homlokzati szigeteléssel megtakarítható.

Egy hagyományos téglából épült ház esetében ez azt jelenti, hogy falon fellépő hőveszteség akár 80-90 százalékkal is csökkenthető.

De a hőszigetelés nem csak gazdaságos, hanem előrelátó megoldás is. Hiszen a megfelelő megoldás segítségével olyan környezetet teremthetünk, ami évtizedeken át fenntartható és generációkon át élhető, szerethető marad.

 

 

Fontos, hogy a munkát szakember végezze

Az otthonfelújítási támogatás beltéri és kültéri munkálatokra egyaránt elszámolható, felhasználási köre tehát jóval bővebb, mint a korszerűsítésre igényelhető CSOK-é. Fontos azonban tudni, hogy a lakásfelújítási támogatás csak abban az esetben igényelhető, ha a felújítási munkát szakember végzi.

Ez azt jelenti, hogy a támogatás összegében az anyagköltség számlák, illetve a vállalkozói díj számlák 50-50%-os arányban szerepelhetnek. Abban az esetben, ha csak az alapanyagot vásároljuk meg és mi magunk szeretnénk elvégezni a felújítást, a támogatás igénybevételére nincs lehetőségünk.

Szerződést kell kötni a kivitelezővel, ha pedig az anyagot is ő biztosítja, azt tételesen fel kell tüntetni a számláján. Fontos továbbá azt is megjegyezni, hogy rokonnal sajnos nem dolgoztathatunk. A kivitelező nem lehet közeli hozzátartozónk, még abban az esetben sem, ha egy legálisan bejegyzett cég keretein belül dolgozna nekünk.

De a számlák összegére is érdemes odafigyelnünk. Az elköltött 6 millió forintról szóló összegből ugyanis vagy az anyagköltségnek vagy a munkadíjnak el kell érnie a költségvetés 25%-át ahhoz, hogy megkaphassuk a maximális, 3 millió forint értékű támogatást. Természetesen ennél kevesebb támogatást is igényelhetünk, a minimálisan előírt arányt azonban a költségeknek ebben az esetben is tartaniuk kell.

 

 

Az önerő hiánya sem jelent gondot

habár a költségeket az állam utólag téríti meg és kiadásainkat számlákkal kell igazolnunk, azoknak sem kell aggódniuk, akik nem rendelkeznek a felújítási költségek fedezésére szolgáló összeggel. A szükséges önerő biztosításához 2021. február 1-től ugyanis 6 millió forint államilag támogatott lakásfelújítási hitel is igényelhető.

Azt pedig, hogy az általunk tervezett munkára milyen összegű támogatást igényelhetünk, a Magyar Államkincstár oldalán letölthető kalkulátor segít kiszámolni, mely erre a linkre kattintva a bal oldali menüsorban lesz elérhető.

Érdemes továbbá azt is gondosan átolvasnunk, hogy a támogatás egész pontosan milyen munkák fedezésére igényelhető, így biztosak lehetünk abban, hogy a szükséges papírok benyújtása után nem ér minket meglepetés.