A párazáró fólia alkalmazása

Olvasási idő: 4 perc


Pár évtizeddel ezelőtt, amikor még a tetőfedést lényegében csak a tetőhéjalás képezte, az akkori elvárásoknak megfelelően ez elegendő volt a vízzáróság követelményének.

Azonban manapság az épületek szerkezeteinek egyre több és szigorúbb követelményeknek kell megfelelniük. Viszont ezzel párhuzamosan az egyre jobban fejlődő technológia minél több lehetőséget nyújt annak tekintetében, hogy a tervezés során bátrabban lehessen bonyolultabb tetőidomokat, vagy alacsonyabb hajlászögű tetőket megálmodni. Ehhez nyújt segítséget a párazáró fólia.

 

Változó korok, változó igények

 

Régebben nem túlzottan volt népszerű, viszont manapság egyre természetesebb, hogy a tetőteret beépítjük, és ott külön lakrészt alakítunk ki. Ezzel egyidőben divatba jött a mediterrán jellegű, kisebb hajlásszögű tetők alkalmazása, ami szintén kihívások elé állította a kivitelezők képességeit.

 

A fellépő új igények tekintetében, a hasznosított tetőtereket fokozottan óvni kell, mert a beépítésre kerülő anyagok, mint például a gipszkarton vagy a különböző hőszigetelések, a nedvességre különösen érzékenyek. Ezért kiemelten fontos, hogy a tető megfelelően zárjon, és a csapadékot a lehető leghatékonyabban kívül tartsa.

 

A cserép nem elég, kell a párazáró fólia

 

A korszerű tetőcserepek, amik különböző anyagokból készülnek, hatékony védelmet tudnak nyújtani, viszont nem képesek teljes mértékben megóvni a ház felső szintjét. Ehhez nyújt megoldást a különböző tetőfóliák széles választéka, amelyek közül ki tudjuk választani, hogy a saját házunk tetőszerkezetének melyik az ideális.

 

Párazáró fólia a tökéletes lefedettségért

 

A tetőfólia megakadályozza, hogy az eső vagy a porhó bejusson a tetőtérbe, és ott felszívódjon a szigetelésbe, ezzel rombolva annak hatékonyságát és penészedést idézve elő. A tető hajlásszöge nagyban befolyásolja a megfelelő tetőfólia kiválasztását. Minél kisebb a tető hajlászöge, annál erősebb fóliát kell választani. Fontos szempont még, hogy a fólia legyen magas szakítószilárdságú, jó hő és UV álló.

 

Nem mindegy milyen párazáró fóliát választunk

 

A tetőszerkezet is nagyban hozzájárul a döntésünk befolyásolásához, hogy milyen fóliát válasszunk, mert ha nem megfelelő a szellőzés, az később penészedéshez és a tető szerkezetének romlásához vezethet. Az ilyen hibák kijavítása roppantul költséges feladat, mert a tetőt teljes mértékben vissza kell bontani.

 

Kétszeresen átszellőztetett tető esetében célszerű a párazáró fóliát használni. A fóliát a szarufákra fektetik rá, és az ellenléccel fogatják fel. Az építés folyamán így kialakul két légrés. Az egyik a külső cserépfedés és a fólia között jön létre, ami a kívülről érkező és a cserepek közötti apró hézagokon és illesztéseken át beszivárgó nedvesség elvezetésére szolgál. A másik szellőző réteg a hőszigetelés és az alátéthéjazat között adja meg a lehetőséget a belülről érkező pára eltávozásának.

 

A nedvesség legyen inkább kívül, mint belül. Ezen segít a párazáró fólia

 

Ezekben a légrésekben a huzathatás következtében a nedvesség ki tud szellőzni, és nem károsítja a szerkezetet, sem pedig a szigetelést. A párazáró tetőfólia esetében az Sd érték nem kell, hogy kisebb legyen, mint a hőszigetelésé.

 

A tetőtéri hőszigetelés belső oldalára mindig párazáró fóliát kell beépíteni. Ez megakadályozza, hogy lakásból felfelé szálló pára a hőszigetelésbe jusson, különben a hőszigetelés külső, hidegebb rétegeiben a pára kicsapódna.

 

Minőség, megbízhatóság és több éves tapasztalat

 

Egy tetőnek több évtizedig kell kiszolgálnia az alatta élők védelmét, ezért fontos, hogy a tetőfedésre felhasznált anyag és a fólia is kifogástalan minőségű legyen. Mivel azonban ezek az anyagok fokozott terhelésnek vannak kitéve, bármennyire is képviselik a magas minőséget, egy idő után elöregednek. A fóliák amortizációjáért a leginkább a hőhatás és az UV sugárzás felelős.

 

Nálunk a magas minőség garantált, melyet sok éves tapasztaltunk garantál. A gyártása során folyamatosan végzünk terhelési teszteket, hogy a saját magunkkal szemben támasztott minőségi elvárásoknak mindig megfeleljünk, és így a beépítésre kerülő termékeink a legmagasabb szinten szolgálják ki megrendelőink igényét.


Kapcsolódó termékek