EPS lapok a jó hőszigetelésért

Olvasási idő: 4 perc


Az EPS, azaz expandált polisztirol hab, legfontosabb jellemzője, hogy rendkívül jó hőszigetelő. Ezt a képességét a zárt cellákban nyugvó levegőnek köszönheti. A bezárt levegő az idő múlásával sem távozik a cellákból, ezért sokáig képes hőszigetelő funkcióját ellátni.

Az EPS, azaz expandált polisztirol hab, legfontosabb jellemzője, hogy rendkívül jó hőszigetelő. Ezt a képességét a zárt cellákban nyugvó levegőnek köszönheti. A bezárt levegő az idő múlásával sem távozik a cellákból, ezért sokáig képes hőszigetelő funkcióját ellátni.

 

Nézzük meg jól, hova építjük be

Beépítésénél figyelembe kell venni, hogy a felhasználásra kerülő hely vízmentes legyen. Lábazatra vagy talajba nem szabad beépíteni, mert nem alkalmas rá. Tégla, vasbeton vagy kőből készült falszerkezeteken érdemes elhelyezni, de itt is ügyelni kell rá, hogy a nedvesség hatásától védve legyen.

 

Ügyeljünk, hogy megfelelően legyen beépítve

Ha megfelelő módon került beépítésre, az expandált polisztirolhab hőszigetelő hatása az idő múlásával nem változik. A hab nem korhad vagy rothad. Tartós UV sugárzás hatására az anyag felszíne megsárgul, és rideg, porló lesz. A hosszú élettartam feltétele, hogy az anyag mindig legyen jól eltakart.

 

Nem minden falnál alkalmazható

Semmiképpen ne használjunk EPS-t vályog vagy fából készül falazathoz, mert a házból kifelé áramló párás levegő gyorsabban jut a szigetelésbe, ahonnan azután lassabban távozna. Ennek következtében a szigetelés átnedvesedik, így a szigetelőanyag hőellenállása jócskán lecsökken és a fal is visszanedvesedhet.

 

Jobb kívül, mint belül

Ha tehetjük, mindenképp külső oldalon szigeteljünk. A fal belső felületének szigetelése komolyabb számításokat és páratechnikai tervezést igényel, szakértő bevonásával. De még így is sokkal nehezebb kivitelezni, és felmerülhet a pára nem megfelelő elvezetése, ami a szigetelőanyag és a fal romlásához vezethet.

 

A régi falat biztos szigetelni kell

Régebben, amikor olcsóbb volt az energia, a forgalomban lévő falazó elemek jóval gyengébb hőtechnikai tulajdonsággal rendelkeztek. A tömör tégla és a B30-as téglából készült régebbi épületek jóval vastagabb hőszigetelést igényelnek. Manapság is fontos kérdés, hogy új ház építésekor, milyen anyagot válasszunk a falakhoz. Általában a gazdaságosabb módszer, a gyengébb hőszigetelő képességű anyagból készült falszerkezetek vastag EPS lapokkal történő befedése.

 

Jobb, ha kicsit vastagabb

Minél vastagabban szigeteljük le a házunkat, annál többet tudunk később megspórolni a fűtés-, illetve az áramszámlánkon. A kalkulációban gondoljunk arra, hogy ha a lehető legvékonyabb szigetelést választjuk, az később már nem lesz elegendő. Amikor vastagabb szigetelésre cserélnénk, a második kivitelezést is meg kell fizetnünk.

Nem kell azonban átesni a ló túloldalára és a végtelenségig vastagítani a falakat. A különböző anyagokból épült falak mind más vastagságban igénylik a szigetelést. Persze mindegyik faltípusnak megvan az a minimális hőszigetelő vastagsága, ami már érezhető hatást tud nyújtani, hogy a spontán légmozgás lecsökkenjen a lakáson belül.

Egy jó szakember tudja, hogy mi az a szigetelés vastagság, amivel már a minimum hatást el lehet érni, és melyik az a mennyiség, amivel a passzívházak energiafelhasználását lehet megközelíteni. Csak rajtunk és az anyagi kereteinken múlik, hogy mik a lehetőségeink.

 

Sok múlik a kivitelező tapasztalatán

A hőszigetelés folyamán minimálisra kell csökkenteni a hőhidak kialakulását és azok káros hatásait. Nem mindegy, hogy a homlokzati fal és a lábazat, valamint a homlokzat és a födém találkozásánál mérséklik a hőhidak káros hatását, vagy egyszerűen hagyják az említett felületeket. A hőhíd kialakulása során penész keletkezik.

Gazdaságos akkor lesz a hőszigetelés, ha arányosan választjuk meg a fal anyagához és vastagságához mérten az EPS lapokat.


Kapcsolódó termékek