Geotextil kisokos: a geotextil használata és lerakása

Olvasási idő: 5 perc


A geotextil a tartósan ápolt és rendezett kert kialakításának egyik nélkülözhetetlen anyaga. Nem meglepő, hogy az alkalmazása egyre gyakoribb megoldásnak számít professzionális és magáncélokra egyaránt.

A geotextília egy egyszerű, mégis nagyszerű megoldás egy sor kertben előforduló problémára. Szuper megoldást jelent a gyomokra, akár ágyásokról, akár kerti utakról vagy balkonládákról van szó. De nemcsak így segít a növényeknek, véd a kiszáradás és a rágcsálók ellen is. Ezen túl alkalmazzák tájépítészeti megoldásoknál vagy vízelvezetésre kialakított szikkasztókban. Igazi sokoldalú anyag tehát, amit ráadásul nem is nehéz alkalmazni. Mit érdemes tudni róla? És hogyan alkalmazzuk a kertben?

 

Mi az a geotextil?

Kezdjük azzal, mi fán is terem a geotextil vagy más néven geotextília. A geotextil egy speciális, filcszerű anyagból készült textilanyag. (A szakkifejezés tűnemezelt szálszerkezetű.) Lényeg a lényeg, hogy egy ellenálló, általában sötét színű, hőre lágyuló textília, ami átengedi a vizet. Természetesen légáteresztő is. Általában érintkezik a talajvízzel. Na de mire is való ez az anyag?

 

A geotextil funkciói

A geotextil rengeteg célra alkalmas. Nézzünk is pár példát:

 

  • Gyomelnyomás I.: az ágyások, balkonládák és dézsák védelme a gyomoktól
  • Gyomelnyomás II.: a térburkolatok, kerti utak, pihenőhelyek, sütők stb. gyommentessé tétele
  • Esztétikus ágyások kialakítása (például kavicsokkal vagy fenyőkéreggel kombinálva)
  • A különböző anyagösszetételű talajok elválasztása (ha speciális igényű növényeket ültetsz a kertbe)
  • A haszonnövények védelme a rágcsálóktól és UV fénytől
  • A vakondtúrások megelőzése (bár a műanyag vakondháló hatékonyabb)
  • Hőszigetelés: a növények védelme a fagytól és a kiszáradástól
  • A szükséges öntözési gyakoriság csökkentése
  • Az esővíz szűrése, pl. kúlé kavicsokkal feltöltött szikkasztók esetén
  • Falak omlással szembeni megerősítése
  • A víztározók hatékonyabb víztartásának elősegítésére

 

A fentiekből látszik, hogy egy igazi jolly jokerről van szó. Ahogy az is látszik, hogy egy sima kertben nem fogjuk az összes lehetőségét kiaknázni. Az már a tájépítészek és mérnökök feladata. Viszont egy kisebb kertben is szuper dolgokat lehet vele csinálni! Ha okosan alkalmazzuk, esztétikusabbá és könnyen kezelhetőbbé tehetjük a kertet. És hozzájárulunk a növények jobb állapotához is! Szebbek és erősebbek lesznek, a hasznonnövények pedig több termést fognak hozni.

 

A geotextil használatára számos példa van az ingatlanok körül

A kerti ösvények alá is érdemes geotextilt rakni

 

A geotextil típusai

A legfontosabb kérdés itt a geotextília vastagsága. A kerti alkalmazásokhoz ugyanis elég lesz egy vékonyabb anyag, ha azonban nagyobb teherbírásra van szükség, vastagabb szövet kell majd. Egy kúlé kavicsokkal feltöltött szikkasztó például csak vastag geotextillel bélelhető, mert a vékonyabb könnyen kiszakadhat. Tehát nézzük a gramm/négyzetméter értékeket, és ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, nézzük meg, mire ajánlja a gyártó az adott terméket. Illetve az áruházak eladóitól is érdemes tanácsot kérni!

 

A geotextil alkalmazása

Érdemes gyorsan áttekinteni a legegyszerűbb alkalmazási területeket. A geotextília alkalmazása nem bonyolult, csak némi tervezést és odafigyelést igényel. Nincs tehát szükség szakértőre! Általában tavasszal, a kertébresztés előtt érdemes alkalmazni. Vagy akkor, amikor épp kialakítunk egy kerti ösvényt vagy épp grillezőt.

 

Ágyás készítése

Ágyás készítésénél két eshetőség van. Vagy ott vannak már a növények, vagy még nincsenek. Ha még nincsenek, egyszerűbb a helyzet. Ki kell jelölni a területet, le kell teríteni a geotextilt, majd beásni a széleit. A textilbe már csak X alakú lyukakat kell vágni. Utána ki is lehet ásni ott az ültetőgödröt, és jöhetnek a palánták!

 

Ha már a helyükön vannak a növények, kicsit nehezebb a helyzet. De nem túl bonyolult így sem. Először vágjuk le a szükséges méretű fóliát, majd a kijelölt ágyás egyik felén ássuk be körülbelül 20 cm mélyen. Aztán hajtsuk rá a textilt, ássuk be a másik felét, a megfelelő feszességhez pedig tűzzük le dróttal. Utána pedig óvatosan vágjunk X-alakú lyukakat belé, és bújtassuk ki a növényeket.

 

Mulcsolás: esztétikum és talajvédelem

A geotextilt gyakran kombinálják mulcsolással. Nemcsak szebb lesz tőle az ágyás, hanem további védelmet biztosítunk a talajnak a kiszáradás, fagy és túlmelegedés ellen. Az esztétikumhoz a különféle kavicsok, kövek vagy épp a fenyőkéreg is sokat hozzátehet!

 

Kertépítészet

Az egyszerűbb kertépítészeti projekteknél szintén hasonló a helyzet. Egy ösvény kialakításához tehát csak rögzítsünk egy megfelelő hosszúságú csíkot, és rögzítsük a két szélét jó erősen. És már jöhet is rá a kő!

 

Esővíz szikkasztó készítéshez is kiváló társ a geotextil

Esővíz szikkasztó készítéshez is kiváló társ a geotextil

 

Geotextília ár: mennyibe kerül a geotextil?

A geotextil árak évről évre változnak, de ezzel együtt egyik sem milliós tétel persze. Sok függ attól, milyen típust választunk. Az ár függ továbbá az élettartamtól, a súlytól és a mérettől is.

 

A geotextil árát leginkább három tényező határozza meg:

  • a típusa, ami lehet szőtt, illetve nem szőtt
  • a súlya, amit g/m2-ben adnak meg a gyártók,
  • illetve a tekercs területe, m2-ben megadva.

 

A biztonság kedvéért beszerezhetünk 10 vagy 20 százalékkal többet a kiszámolt négyzetmétereknél, így bizonyosan elegendő mennyiség áll majd rendelkezésre, és nagyobb felesleg sem marad rajtunk.

 

Tekintse meg a Masterplast geotextil kínálatát!


Kapcsolódó termékek