Geotextil kisokos: a geotextília használata és lerakása

Olvasási idő: 4 perc


A geotextil a tartósan ápolt és rendezett kert kialakításának egyik nélkülözhetetlen anyaga. Nem meglepő, hogy az alkalmazása egyre gyakoribb megoldásnak számít professzionális és magáncélokra egyaránt.

A cikkben ismertetjük a geotextil legfontosabb tulajdonságait, az alkalmazási helyeit, valamint a használatából fakadó előnyöket is.

 

Pontosan mi az a geotextil?

 

A geotextilt másnéven geotextíliaként is szokás emlegetni. Egy a talajvízzel, illetve a talajjal közvetlenül érintkező, hőre lágyuló műanyag textilnek számít. Gyakorlatilag egy egészen speciális, filcszerű anyagról van szó, ami a funkcióját elsősorban a szerkezetének és az alapanyagának köszönhetően képes ellátni.

 

Az alkalmazásával hatékonyan el tudjuk választani egymástól az egyes talajrétegeket. A használatának ezen kívül még számos hozzáadott értéke van, emiatt egészen sokrétű felhasználási lehetőséget biztosít.

 

A geotextil használata

 

Leginkább hol szokás alkalmazni a geotextilt?

 

Kertekben és kerthelyiségben a térburkolathoz, valamint a kerti utak, a kialakított pihenőhelyek, továbbá a kerti sütő környékén is alkalmazható a geotextil a gyomnövények távol tartására. Ugyanilyen hatékonyan akadályozza meg a gyomnövények megjelenését kerti tavaknál is.

 

Szintén nagyszerűen hasznosulhat a geotextil a haszonnövények védelmére, illetve a különféle rágcsálók távol tartására is. De az esővíz szűrése kapcsán is kidomborodhatnak az anyag szerkezetéből fakadó előnyök.

 

Bevett gyakorlatnak számít még a geotextil használata a falak omlással szembeni megerősítése érdekében, valamint a víztározók kiépítése során a víz hatékonyabb megtartásához. De fóliaházak takarásaként is nagyszerűen hasznosulhat az anyag.

 

Merthogy képes megvédeni a növényeket az időjárás viszontagságaitól, szintén védelmet biztosít az UV-sugarakkal szemben, miközben a fény- és légáteresztő képessége is remekül hasznosul.

 

Milyen előnyök származnak a geotextil alkalmazásából?

 

Az alkalmazási területek részletezéséből már minden bizonnyal kiderült, hogy a geotextil használatából egészen sokfajta előnyre szert lehet tenni. Leggyakrabban a gyomosodás ellen szokás alkalmazni, amivel a haszonnövények megóvhatók, a kert pedig esztétikusabb maradhat.

 

A geotextil nagyszerűen képes elválasztani az egyes talajrétegeket egymástól, ezáltal szavatolva a növényeink hosszú élettartamát, vagy a térkövezésünk hibátlan kinézetét. Mindezek mellett a szűrő, a hőszigetelő, a gyomelnyomó, valamint a vízelvezető képességéből fakadó előnyök miatt szokás felhasználni.

 

A geotextil használata tehát egyfajta befektetésként is felfogható. Méghozzá egy pozitív megtérüléssel kecsegtető befektetésként, ami jó eséllyel hosszú éveken át biztosítani fogja számunkra a gyomoktól mentes, tartós és szemre is tetszetős kertet.

 

Hogyan érdemes alkalmazni a geotextilt?

 

A geotextil szakszerű és pontos kihelyezéséhez nincs szükség szakemberre, gyakorlatilag bárki meg tudja oldani ezt a feladatot. Méghozzá azért, mert egészen egyszerű, könnyen tanulható műveletről van szó, amit a kerti munkákkal csak időnként foglalkozók is gördülékenyen megvalósíthatnak.

 

A kihelyezés történhet a növények elültetését megelőzően, vagy akár utána is. Értelemszerűen az első opció kínálja a könnyebb alternatívát, de a második sem kivitelezhetetlen. Ekkor a geotextília lefektetése mellett a növények helyén olló segítségével X alakot vágunk a textilen, így a növény nem fog a geotextil alá kerülni.

 

Milyen szempontok segíthetnek a típus, illetve a szükséges mennyiség kiválasztásában?

 

Mostanra már biztosan felmerült a kérdés, hogy milyen geotextíliát vegyek? Természetesen az alkalmazási területhez mérten a szükséges geotextil mennyiség kérdése sem elhanyagolható. A méret, valamint a típus tekintetében a célterület méretéhez és jellegéhez célszerű alkalmazkodni.

 

A biztonság kedvéért beszerezhetünk 10 vagy 20 százalékkal többet a kiszámolt négyzetmétereknél, így bizonyosan elegendő mennyiség áll majd rendelkezésre, és nagyobb felesleg sem marad rajtunk.

 

Hogyha nem vagyunk biztosan a dolgunkban, akkor pedig kérhetünk tanácsot az alábbi elérhetőségek bármelyikén.