Hőszigetelés dübel szükséglet: mennyi kell a szigeteléshez?

Olvasási idő: 3 perc


A dübelezés a hőszigetelési munkálatok egyik fontos eleme. A szakszerű telepítéshez azonban nem árt tudni, pontosan milyen lépéseket is kell végrehajtani, illetve mennyi dübelre lesz szükség.

Ebben a bejegyzésben bemutatjuk a folyamat szükségességét, annak menetét, a legfontosabb tudnivalókat. Hőszigetelés dübel szükséglet.

 

Dübelezés jelentése

 

A dübelezés elsődleges célja a homlokzati hőszigetelés rögzítésének megerősítése. A dübel, olyan eszköz, ami a csavar rögzítését teszi lehetővé valamilyen törékeny anyagban. Azt, hogy milyen hosszú hőszigetelő dübelre van szükség, a szigetelőanyag (általában EPS polisztirol, vagy kőzetgyapot) vastagsága, rögzítési mélysége adja meg.

 

A dübelezés szerepe a szigetelési folyamatban

 

A hőszigetelő rendszerek telepítése során nem érdemes kihagynunk a dübelezést, hiszen komoly biztonsági szerepet töltenek be. Olyan dübeleket érdemes választani, amelyek illenek az adott falszerkezethez, homlokzathoz. Polisztirol- vagy kőzetgyapot táblás rendszer esetén eltérőeket kell használni. A megfelelő típus kiválasztása után továbbá meg kell határozni a méretet (a fúrószár és a dübel átmérője legyen egyenlő), és azt is, egyáltalán hány darabra lesz szükség (négyzetméterenként).

 

 

Mennyi dübelre van szükség a szigeteléshez?

 

Többtényezős függvény, hogy pontosan mennyi dübelre is lesz szükség a szigeteléshez. Az épület magassága, az időjárási viszontagságok, a szigetelőanyag és az adott dübel típusának terhelhetősége egyaránt meghatározó szempont. Értelemszerűen minél magasabb az épület, négyzetméterenként nő a szükséges dübelek száma is.

 

A mennyiség meghatározásánál tehát figyelembe kell venni a helyi szabályozásokat, és a külső körülményeket (pl. Időjárás, szélterhelés), de általában minimum 6 db/m2 szükséges. A szükséges mennyiség 6-14 db / m2 között eltérően alakulhat.

 

Amennyiben nem teljesen vagyunk tisztában vele, hogy mennyi az ajánlott dübelek száma egy négyzetméteren, illetve hány felfogatóra lesz szükség, kérjünk szakértői segítséget!

 

Dübel típusok

 

Többféle dübel is kapható a piacon, amelyek EPS polisztirol, kőzetgyapot hőszigetelő lapok mechanikus rögzítésére alkalmasak. Az átlagos dübelátmérő 10 mm, a hossz pedig 70-260 mm-ig változóan alakulhat. A dübelekkel kapcsolatban pontos leírásokat találhatunk, ahol választ kaphatunk az anyagszükséglet mértékére is.

 

Honnan tudjuk, hogy jó munkát végeztünk?

 

A dübelezést úgy érdemes elvégezni, hogy egy igazán stabil végeredményt kapjunk. A dolgunk az, hogy a furatok a megfelelő módon, és távolságban legyenek elhelyezve. A hatékonyságot pedig le is tesztelhetjük. Ha olyan stabil védelmet nyújt, hogy mi magunk sem tudjuk kiszedni a falból erőlködés árán, valószínűleg jó úton járunk és jól végeztük a munkánkat.

 

Dübel elhelyezése

 

Dübel telepítése, vásárlása

 

A dübeleket akkor szabad elhelyezni, ha a ragasztó már megkötött. A tányérok legfeljebb a hőszigetelő táblák külső síkjáig érjenek, és ne süllyedjenek be 1,5 milliméternél jobban. Ellenőrizzük a hőszigetelő dübelek megfelelő rögzülését is. Ha valamelyik dübel hibás, távolítsuk el. Megfelelő távolságban pedig tegyünk be egy másikat helyette. A nagyobb hézagokat is töltsük ki a szükséges szigetelőanyagokkal.

 

A megfelelő dübel megvásárlásához, forgalmazásához nézzen körül a Masterplast dübel kínálatában!