A lábazati szigetelés funkciói és követelményei

Olvasási idő: 5 perc


Bemutatjuk a lábazati szigetelés funkcióit, követelményeit, illetve hogy miért az XPS lap jelenti a legjobb megoldást a szigeteléshez.

A lábazat a fal a talajjal érintkező része, amit ugyanolyan fontos szigetelni, mint a homlokzat többi részét. A magas hatékonyságú hőszigetelési rendszerek lényege ugyanis, hogy az épületet minél jobban, „gyenge pontok” nélkül vegyék körül. Ehhez pedig a lábazatot is szigetelni kell, aminek azonban külön követelményei vannak. Mik ezek, és milyen anyagok felelnek meg ezeknek a követelményeknek?

 

A lábazati szigetelés funkciója

A lábazat alatt a legtöbb esetben a fal alsó 30-40 cm-es részét értjük. A lábazati szigetelés a homlokzati hőszigetelést egészíti ki a falakon. A lábazat szigetelése azért fontos, mert így tudjuk megelőzni a lábazaton kívüli jelentős hőveszteséget és javul a homlokzati hőszigetelés hatékonysága is. Ily módon:

 

  • Alacsonyabb lesz az épület hővesztesége, energiaigénye és így a fűtésszámlánk is.
  • Csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunk: a kisebb szén-dioxid-kibocsátással terhelve környezetünket.

 

Ezen túl:

 

  • Védjük a falazatot az átnedvesedéstől és az ebből eredő statikai problémáktól.
  • Megelőzhetjük a penészedést. A páratechnikai problémák ugyanis a kedvező környezetet teremtenek a penészgombák elszaporodásához, a penészgombák pedig egészségkárosító hatással is bírhatnak.

 

XPS lap: az ideális anyag a lábazati szigeteléshez

Ahogy már említettük, a lábazat ki van téve a nedvesedésnek. De ez még nem minden, a talajmenti fagyok és a mechanikai behatások is veszélyt jelentenek a falra. Sem a hagyományos EPS lap, más néven hungarocell, sem az üveggyapot lap nem képes ellenállni ezeknek a hatásoknak. A lábazati szigetelésre ezért az XPS lap jelenti a megoldást.

 

Az XPS lap gyártási technológiája és előnyei a lábazati szigetelésnél

Az XPS lapok ugyanúgy polisztirolból készülnek, mint az EPS lapok. A gyártási eljárás azonban más. Az EPS lapok gyártásánál polisztirol golyócskákat expandálnak (EPS: expanded polystyrene). A gyártás során tömbök keletkeznek, amelyeket utána méretre vágnak.

 

Az XPS lap ezzel szemben extrudált polisztirolhabból készül (XPS: extruded polystyrene). A polisztirolkristályokat a kívánt tábla alakba extrudálják. Az XPS lapok ezért úgynevezett zártcellás lapok, amelyek nem nedvesednek át, mint az EPS lapok. A gyártók direkt színes kivitelben gyártják őket, hogy véletlenül se lehessen összekeverni őket az EPS lapokkal.

 

Az XPS lapok előnyei:

  • Az EPS lapokhoz hasonlóan remek hőszigetelő képességgel rendelkeznek és könnyűek
  • Jól, precízen vághatóak, és könnyen vakolhatók
  • Vízfelvételük nagyon alacsony, így ellenállnak a víznek és a talajmenti fagynak, és megvédik a falakat a statikai károktól és a penészedéstől
  • Nyomószilárdságuk magas, ezért mérettartóak, és ellenállnak a mechanikai hatásoknak, ütéseknek
  • Nehezen éghetőek, így részben tűzgátló funkcióval is rendelkeznek, amit az adalékok is elősegítenek
  • Ellenállnak a természetben előforduló savaknak és lúgoknak

 

A lábazati hőszigetelés védi a falakat az átnedvesedéstől.

 

Gyakori kérdések a lábazati szigetelés kapcsán

Milyen vastag legyen a lábazati hőszigetelés?

A hőszigetelés vastagságát az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet szabályozza. Ugyan a rendelet pontos vastagságot nem ír elő, a minimálisan elérendő teljes hőszigetelő képességet meghatározza. Ennek értelmében a lábazati hőszigetelés vastagságának meghatározásakor a fajlagos hőátbocsátási tényező nem lehet magasabb, mint 0,24 W/m²K. Ezt az értéket laikusként természetesen nehéz kiszámolni, ezért ehhez érdemes szakember segítségét kérni.

 

De mit mutatnak a tapasztalatok? A gyakorlatban modern épületeknél 4-8 centiméter, míg régi épületeknél akár 15 centiméter vastagságú lábazati szigetelést szoktak használni.

 

Milyen magas legyen a lábazati szigetelés?

A lábazati szigetelés magasságának meghatározásakor több szempontot érdemes mérlegelni:

 

  • Költségvetés: Minél magasabb a lábazati szigetelés, annál költségesebb befektetés.
  • Esztétikai jellemzők: Fontos, hogy a lábazati és a homlokzati hőszigetelés esztétikusan illeszkedjen egymáshoz.
  • Vizesedés: Azoknál az épületeknél, ahol problémát okoz a vizesedés, indokolt lehet a magasabb lábazati hőszigetelés alkalmazása.
  • Alap magassága: A magas alappal rendelkező épületeknél használható alacsonyabb lábazati szigetelés is.

 

A páratechnikai és energetikai problémák elkerüléséhez érdemes minimum 30 centiméter magasságú lábazati hőszigetelést választani.

 

Használható expandált polisztirol (ESP, hungarocell) lábazati hőszigetelésre?

Nem megfelelő vízálló képessége miatt az expandált polisztirol (EPS) nem használható lábazati szigetelésre. Homlokzati szigeteléskor azonban ideális választás lehet!

 

Használható grafitos hőszigetelő rendszer lábazati szigeteléshez?

A grafitos hőszigetelő rendszer csekély vízálló képessége miatt nem használható lábazati szigeteléshez.

 

Házilag is elvégezhető a lábazati szigetelés?

A lábazati szigetelés sok felkészülést igénylő, nagy kihívással járó munkálat. Javasoljuk, hogy kérd szakember segítségét a lábazati szigetelés felszereléséhez!

 

Érdekelik az XPS hőszigetelő rendszerek? Tekintse meg termékeinket!