Lapostető szigetelés: ezekkel az anyaggal érdemes hőszigetelni

Olvasási idő: 2 perc


A lapostetőknek számos arca van: a minimalista stílus egyik alapvető designeleme, emellett lehet költséghatékony és praktikus választás is.

Elég csak a tetőkertekre gondolni, amelyek extra életteret biztosítanak és lehetőséget teremtenek a kertészkedésre. Ezzel együtt a lapostetők kialakításánál nagyon oda kell figyelni a megfelelő kialakításra. Mit kell tudni a lapostetők szigeteléséről, és milyen hőszigetelő anyagokat alkalmazhatunk?

Miért kulcsfontosságú a lapostető szigetelés?

A huszadik század Magyarországon is a panelházak évszázada volt. A rengeteg lapostetővel épített panelépület jó része azonban gyakran beázott, penészedést és szerkezeti problémákat okozva. A kisebb lapostetős házaknál is szintén gyakori vendég a beázás, ugyanis a nem megfelelően kialakított lapostetőkön meg tud állni a víz, és amennyiben a szigetelés enged az időjárás sokéves ostromának, jön is a beázás. Mindezen problémákra azonban már van megoldás! Nézzük is, miket kell figyelembe venni!

 

Lejtésszög

Az egyik legfontosabb momentum a megfelelő lejtésszög, amely biztosítja, hogy ne álljon meg a víz a lapostetőn. A mai előírások alapján minimum 2%-os lejtésszögre van szükség, de egyes szerkezetek (pl. fa tetők) esetén ez a szám nagyobb is lehet. A lapostetők maximális lejtésszöge 5%.

 

Kitéve az elemeknek

A tetők, így a lapostetők is kapnak hideget-meleget. Szó szerint. A záporoktól a jégesőn át a negyven fokos kánikuláig és az egyre erősebb UV-sugárzásig mindent ki kell bírniuk. A korábbi, nem megfelelő alapossággal kialakított szerkezeteknél sokszor előfordult, hogy a bitumenes lapok engedtek a hőingadozásnak és UV-nak, és megrepedve végül beengedték a vizet. A modern kialakítású lapostetőkkel ez már nem fordul elő. Ezzel együtt sok a régi tető, ami felújításra vár. És a megfelelő lapostető szigetelés nemcsak az épület szerkezeti épségét, hanem a pénztárcánkat is védi.