Minden amit az üvegszövet háló gyártásról tudni kell 2. rész – Az üvegszövet háló minősége

Olvasási idő: 4 perc


Ha üvegszövet hálót készül vásárolni, nem szabad szemet hunynia a minőség felett. Szerencsére a gyártó gondoskodik arról, hogy az üvegszövetek megfeleljenek minden alapvető követelménynek. Tartson velünk az üvegszövet hálók világába!

Az üvegszövet háló minősége

 

Az üvegszövet minőségét a gyártó dönti el a termelés során, bizonyos műszaki paraméterekkel tervezi meg, és gyártatja le a terméket. Ő az, aki sorra veszi a minőségi szempontokat. Segítségére van az, hogy bármilyen osztályú üvegszövet háló esetében szempontonként meg vannak jelölve a standard jellemzők, és azok maximális eltérésének mértéke, ami alapján a termék még besorolható az adott kategóriába, azaz minőségi szintbe.

 

Nézzük, milyen szempontokra ügyel nagyon a gyártó üvegszövet háló esetében, mi a belső standard:

 

Az üvegszövet háló minőség I. szintjének szempontjai:

 

A minőség felmérése már a papírcsőnél kezdetét veszi. Ugyanis bizonyos, milliméterben meghatározott hossznál nem állhat ki jobban, és nem helyezkedhet el mélyebben. 

 

A szakember megvizsgálja az egyedi gyártási azonosítót is. Fontos, hogy minden terméken és dobozon szerepeljen. Az sem mindegy, hogy a címke megfelelő pozícióban van-e, hiszen fontos, hogy egyenes legyen, alsó jelölőcsík alatt vagy 16 cm-re a tekercs végétől. 

 

Kitétel továbbá, hogy a zsugor nem gyűrheti meg a szövetet, és az is meg van határozva milliméter pontossággal, hogy mennyi legyen legalább a zsugor tekercsvégre való befordulása.

 

Ami a szálakat illeti, előírás a leváló szálak maximális mennyisége, ami még belefér egy kategóriába, de a hosszanti elvágott szál mennyisége, minimum szélessége is. A szálak tekintetében lényeges a keresztirányú szál merőlegestől való maximális eltérése a tekercs szélességében.

 

Természetesen a tekercs szélessége (mm), és minimum súlya (g) is alapvető vizsgálati szempont.

 

Végül vessünk egy pillantást a színre, melynél a lényeg, hogy egyenletes legyen, és amellett, hogy nem tartalmaz megégett részt, 5 méterről nézve ne tűnjön foltosnak a termék.

 

Fontos még az oszcilláció (mm) górcső alá vétele is.

 

Az üvegszövet háló minőség II. szintjének szempontjai:

 

A szálak tekintetében: van-e keresztszál torlódás (db/3 m), keresztszál hiány (db/3 m), hosszanti szál hiány (db/10 m), szálszétcsúszás (átlag/min N), illetve a szálak tartalmaznak-e csomót (db/3 m). Természetesen fontos magának az üvegszövet hálónak a hossza is.

 

A gyártó vizsgálja az ablakosodást (max. db/m²), és az egybefüggő ablakosodást (max. cm2).

 

A gyártó számára az sem elhanyagolható szempont, hogy egy tekercs maximum mennyi darabból áll.

 

A nyomatkép esetében mindegyik logó legyen felismerhető, maximum 10%-ban engedélyezett kisebb halványulás.

 

A követelményekről is ejtsünk néhány szót.

 

Az üvegszövet háló rendszerekre vonatkozó követelményei

 

Az üvegszövet háló vizsgálva van az ETAG 004, az EN 13499 szabvány, és az WI00088330 – ETIC-Specification szerint is.

 

Nézzük őket egyenként! 

 

Az ETAG 004-nek való megfelelés azt jelenti, hogy a termékek alkalmasak-e rendeltetésszerű felhasználásukra, és kapnak egy CE jelet. Szempontjai: öregített minimum 1000 N/5 cm (28 nap), csökkenés max. 50%, szervesanyag tartalom (követelmény nélkül), végül pedig a súly ±5%.

 

Az EN 13499 szabvány alapján tett vizsgálatok végeredménye szintén a jól megérdemelt CE jel. Vizsgálati szempontok: szállított minimum 2000 N/5 cm, öregítés csökkenés max. 50% (24 óra), és a súly ±5%.

 

WI00088330 – ETICS-Specification – új szabvány, vizsgálati szempont: szállított 40 N/mm.

 

Az üvegszövet háló termékekre vonatkozó követelményei

 

Az EAD 040016-00-0404 (Glass fibre mesh for reinforcement of cement based renderings) alapján ETA készül, azaz CE jeles a termék. A szempontok: öregített 1000 N/5 cm, öregítés 28 napos, súly ±5%. A keresztszál eltérése a merőlegeshez viszonyítva maximum 40 mm lehet, a papírcső maximum 5 mm-el állhat ki, vagy mélyebben, a kereszt vagy hosszanti szálhiány pedig maximum 3 száltávolságban van meghatározva.

 

Akár vakolatok erősítésére, akár a homlokzati hőszigetelő rendszerek cementes glettelő és ágyazó rétegeinek erősítésére használja, érdemes a jobb minőségű üvegszövet hálót választania. Hozzon felelős döntést!


Kapcsolódó termékek