Nemesvakolat színek: építőipari trendek 2024-ben

Olvasási idő: 4 perc


Az épület homlokzata kétség nélkül kulcsfontosságú kérdés. Éppen ezért nem árt feldobni a megjelenését, tisztában lenni az aktuális trendekkel. Aki pedig lemarad, kimarad: a divat ugyanis folyamatosan változik.

Nemesvakolat színek, színskála: minden, amit érdemes tudnia az építőiparban használt stílusokról.

Mi az a színskála?

 

A színek meghatározó szereppel bírnak mindenki életében. Amennyiben viszont definiálni kellene, mit is jelent, talán sokan bajba kerülnének. A fizika szerint elektromágneses rezgéshullámok, amelyek a fény, a sötétség, és a tárgyak kölcsönhatásából jönnek létre. Igazi formájuk nincs is, csak az agyunk teszi láthatóvá, érzékelhetővé a színeket.

 

Hétköznapibb értelemben véve a színek ott vannak a mindennapokban. Az otthonunk pedig az a hely, ahol a legtöbb időt töltjük. Magunknak, és a környezetünknek is felelünk a külső megjelenéséért. A színskála pedig széles lehetőségeket kínál újonnan építkezőknek, felújítóknak egyaránt. További információért javasoljuk, hogy használja az interaktív Hungarocell színezőprogramot a következő linken keresztül:

https://www.hungarocell.hu/szinezo

 

Nemesvakolat színek régen és most

 

A színek ismerete alapvetően nem elegendő. Ahhoz, hogy a végeredmény is tökéletes legyen, ismerni kell az egyes struktúrákat is. Bizonyos színek talán jól mutatnak az autón, vagy a ruhán, viszont nem biztos, hogy egy épülethez is annyira passzolni fog. Manapság egyre több lehetőség közül választhatunk, de nem volt ez mindig így. Érdemes összehasonlítani ezért az építőiparban történő változásokat.

 

Homlokzati színek: retro megoldások nyomában

 

Először is tisztelegjünk a múlt előtt: tekintsük át a hagyományos, klasszikus trendeket, amelyek évtizedekkel ezelőtt uralták a piacot. A homlokzati színeket illetően ugyanis korábban inkább a rikító, neon divatvilág volt a jellemző. Olyan színek jelentek meg az épületeken, mint a citromsárga, a narancssárga a zöld vagy a kék.

 

Manapság egyre kevesebben választanak ennyire élénk, rikító színeket. Időről időre azonban találkozni erősebb, feltűnő hatást keltő díszítésekkel. Általában belvárosi lakónegyedeknél, zsúfolt helyeken próbálnak némi színt vinni ezzel a tervezők az adott városrészbe.

 

Divatos homlokzati színek 2024-ben

 

Napjaink ízlésvilága inkább a naturális színekben bontakozik ki. Népszerű manapság például a bézs, a barna, a fehér és a különböző szürkés árnyalatok is. Az egyszerűség, a tiszta megjelenés egyre inkább fontos súllyal bír a modern stílusoknál. A korábban is bemutatott Hungarocell színező programot használva illusztráció segítségével nézheti meg a különböző árnyalatokat.

 

Színvakolat

 

Amikor a színvakolat típusát akarjuk kiválasztani, az egyéni ízlésen kívül az építészeti szempontok is sokat nyomnak a latba. Ideértve a fényviszonyokat, a szomszédos épületek színvilágát, vagy épp magát a vakolat anyagát. Egy sötét színű homlokzat könnyebben felmelegszik napsütés hatására, mint egy világos színű.

 

A struktúra is fontos

 

Nem mindegy az sem, hogy az adott épület nemesvakolata milyen struktúra alapján készül el:

 

  • Kapart módszer: egységes, egyenletes struktúra. Napjaink egyik közkedvelt színezési eljárása.
  • Dörzsölt vagy gördülőszemcsés módszer: ennél a technikánál az átlagos szemcseméretnél nagyobb szemcséket alkalmaznak, ami mélyedéseket alakít ki. A régebbi időkben is ez volt a jellemző eljárás, amivel körkörösen, vagy egyenesen dörzsölve alakíthatták az épület mintázatának irányát.
  • Spriccelt módszer: rusztikus, egyedi megjelenés nyerhető általa, nemesvakolatból készítve. Manapság nagy divat a klasszikus és modern formák ötvözete is, így sokan választják ezt a megoldást.

 

Gyakori eljárásnak számított még évekkel, évtizedekkel ezelőtt a cuppantott struktúra is, illetve máig nem veszett ki teljesen a divatból a kanálmintás technika sem. A színek, árnyalatok mellett tehát magával a vakolatok felhordásával is sokat lehet trükközni.

 

Lábazati vakolat színek: thermomaster díszítő vakolat

 

A homlokzat mellett az épület lábazatát sem érdemes figyelmen kívül hagyni. A Masterplast által forgalmazott Thermomaster díszítő lábazati vakolat egy tulajdonságjavító adalékokat tartalmazó diszperziós kötőanyag és finomszemcsés, színes ásványi őrlemény keverékéből álló termék.

 

Felhasználható

  • kül- és beltérben,
  • függőleges, megfelelően sík felületen,
  • XPS hőszigeteléssel készülő lábazati hőszigetelő rendszerek zárórétegeként,
  • cement,
  • beton,
  • műkő,
  • hagyományos fagyálló cementvakolattal ellátott és vízszigeteléssel védett épületlábazatok,
  • kerítések,
  • falfelületek

díszítővakolataként is.

 

Erősen igénybevett, beltéri falfelületeken (pl. folyosók, lépcsőházak) is alkalmazható.