Nemesvakolat: tulajdonságok, előnyök, alkalmazhatóság

Olvasási idő: 3 perc


Aki építkezésen vagy lakásfelújításon töri a fejét, jó eséllyel találkozott már a nemesvakolat kifejezéssel.

Mitől nemes, és mik az előnyei? Mit kell tudni erről az építési anyagról? Mikre kell odafigyelni az alkalmazásnál? Cikkünkben mindenre kitérünk!

Mi az a nemesvakolat?

Kezdjük az alapokkal. Mi az a nemesvakolat? Van némi kavarodás a szakkifejezések szempontjából, ugyanis van, ahol az alapvakolatot nem igénylő, por alakú vakolatokat hívják nemesvakolatnak. Más gyártók, így például a Masterplast az alapvakolatra felhordott színes vakolatot nevezi nemesvakolatnak. A Masterplast nemesvakolatai vödrös kiszerelésben érkeznek, így már nem kell vízzel bekeverni őket.

 

A nemesvakolatból van vékonyrétegű és vastagrétegű.

 

A nemesvakolat előnyei

A nemesvakolat név nem véletlen: ez a kiváló minőségű vakolattípus számos előnnyel rendelkezik:

  • A nemesvakolat erős, tartós és rugalmas. Nem kell tartani tőle, hogy megreped vagy lemállik
  • Könnyű dolgozni vele, így simított, kapart vagy gördülőszemcsés felületkialakításra is alkalmas
  • Vízálló és mosható, így a felület tisztítható
  • Átengedi a párát, így nem penészedik vagy gombásodik
  • Hozzájárul az épület hőszigeteléséhez így annak energiatakarékosságához is

Mikor érdemes a nemesvakolatot választani?

A nemesvakolat remek választás a modernebb épületek vakolásához. Rengeteg színben kapható, és textúrában is többféle hatást kiválthatunk vele. Egy kapart vakolat például egész más hatást kelt, mint egy gördülőszemcsés.

 

A nemesvakolat kiválóan alkalmas hőszigetelő rendszerek külső rétegeként. Mivel az új építésű házaknál már előírás a megfelelő hőszigetelési tulajdonságok biztosítása, ha építkezünk, szinte biztos, hogy kerül a lábazatra és a homlokzatra, illetve ideális esetben a födémre és a padlóra is hőszigetelés. Ebben az esetben általában nemesvakolattal járunk a legjobban. De gyakori a régebbi épületek homlokzati hőszigetelése is, itt is jó szolgálatot tesz a nemesvakolat.

 

A nemesvakolat alkalmazása

A nemesvakolat felhordását az esetek nagy részében a kivitelező cég végzi. Ezzel együtt érdemes tisztában lenni az alapokkal, hogy legyen némi kontrollunk a folyamat felett. A nemesvakolat felhordásakor például fontos az időjárás, és ha a kivitelező sietne, és nem várná meg, amíg megfelelő a hőmérséklet – kompromittálva a vakolat tartósságát – nem tud bevinni minket az erdőbe.

A legfontosabb tudnivalók:

  • Fontos az időjárás és a hőmérséklet. Az ideális tartomány 5-25 °C, és a fagyokat, a kánikulát, illetve az esőt mindenképp kerüljük el. Mindezen tényezők ugyanis a nemesvakolat nem megfelelő kötéséhez vezetnek, és nem lesz tartós a végeredmény. Ha nem tudunk várni a kedvezőbb időjárási viszonyokra, mindenképp gondoskodjunk a frissen vakolt felület védelméről!
  • A felhordáskor mindig menjünk végig az egész felületen, hogy ne legyen foltos, ne tartsunk szüneteket a színezés közben. A felület kialakításakor pedig fontos, hogy egységes mozdulatokkal haladjunk a dörzsölésnél például, akkor is, ha egyszerre többen dolgoznak egy falon. Csak így garantálható az egységes, esztétikus végeredmény.