A páraáteresztő fólia felrakása

Olvasási idő: 4 perc


A legfontosabb feltételei annak, hogy otthonunk hosszútávon kellő védelmet nyújtson az, hogy a hely, ahol élünk, a legjobb anyagok felhasználásával és kellő szakértelemmel legyen kivitelezve. A gyakorlat és a szabványok sokat változtak az évek során, de mára a technológia fejlődésének köszönhetően jóval több otthon tud úgy megvalósulni, ahogy azt megálmodták.

A környezeti tényezők maradtak

 

A tetők lefedésére számos anyag áll rendelkezésünkre. Viszont nagyban befolyásolja a felhasznált anyagokat és a kivitelezés menetét az, hogy milyen céljaink vannak a lefedésre kerülő térrel. A nem körültekintően megválogatott építési anyagok következtében hamar elveszíthetjük otthonunk ellenállóképességét a környezeti hatásokkal szemben.

 

Az igények bővültek

 

Manapság sokkal nagyobbak elvárások vannak támasztva az épületekkel szemben. Szeretnénk, hogy minél költséghatékonyabbak legyenek, hogy ne kelljen sokat fizetni a fűtésre, és hogy sokkal jobban ellenálljanak az amortizációnak. A szakemberek egyöntetű véleménye, hogy rendkívül fontos a tetőfólia alkalmazása, ami meggátolja a minimális mennyiségű nedvesség bejutását, és biztosítja a tető alatti szárazság követelményeit.

 

Diffúz fólia, a ház sejtfala

 

Ha a tetőteret szeretnénk beépíteni, és ott külön lakrészt kialakítani, akkor fontos a fólia páraáteresztő képessége, ezért lehetőleg diffúz fóliát válasszunk. Ezt az Sd érték jelöli, ami az adott anyag páraáteresztő képességét hasonlítja össze a nyugvó állapotban lévő levegőjével. Diffúz fóliát csakis abban az estben válasszunk, ha tetőszerkezetünk egyszeres szellőztetésű.

 

A tetőfólia szerepe, hogy a vizet elvezesse és biztosítsa a hőszigetelt tető kiszáradását. Ha a pára nem tud távozni a fólián át, vagy a csapadék kívülről bejut, de nincs elvezetve, akkor az ronthatja a hőszigetelő képességet és károsíthatja tetőszerkezetet. A fellépő penészedés nem csak az épület szigetelésében képes kárt tenni, hanem élettanilag is káros a bentlakók egészségére.

 

Hogy ne öntsön ki minket az eső otthonunkból

 

Egy tető rengeteg csapadéknak áll ellent. A sima cseréppel történő lefedésen túl ezért is nélkülözhetetlen a megfelelő fólia kiválasztása. A nedvesség képes bejutni a cserépfedés illesztése mentén esetleg a kisebb hézagokon porhó, vagy csapóvíz formájában. De számolni kell azzal is, hogy a belső térből felfelé áramló levegő páratartalma is kicsapódik.

 

Álmaink otthonához mérten válasszunk fóliát

 

A megfelelő diffúz fólia kiválasztásánál figyelembe kell venni a tető meredekségét és a lefedésre használt anyagot. Más anyagtartalmú fólia kell, hogy kerüljön egy sík fémlemezes fedéssel készülő tető alá, mint az egyszerű cserepekkel lerakott fedelű otthon másodlagos védelméhez. Minél alacsonyabb a hajlásszöge a tetőnek, annál erősebb fólia szükséges.

 

Egy diffúz tetőfólia általában 3 rétegből áll. Mindig egy flíz anyag van közrefogva polipropilén vagy poliészter közé. Ez az általános anyagösszetétel és rétegmennyiség is attól függ, hogy milyen kivitelezésű, szerkezetű az épület tetőszerkezete. A tetőfóliának mindig hő és UV állónak kell lennie és magas szakítószilárdsággal kell rendelkeznie.

 

A minőséget tartsuk a legfontosabb szempontnak

 

Fontos, hogy jó minőségű tetőfóliát válasszunk. A nem megfelelő anyag alkalmazása esetén a fólia hamar tönkre mehet, ami nem túl kedvező, mert a cseréje csakis a cserépfedés és lécezés teljes eltávolításával valósítható meg és a felmerülő munkadíj jóval magasabb. Egy felújítás alkalmával is hasonló procedúrára kell számítani. Itt azonban a régebbi konstrukciókban készült házaknál már számolni kell azzal, hogy a szigetelés is összeroskadhatott vagy bepenészedhetett.

 

Több éves szakmai tapasztalunk segít minket abban, hogy kiváló minőségű alapanyagokat biztosítsunk vásárlóinknak és azoknak a szakembereknek, akik munkájuk tökéletes elvégzéséhez a mi termékeinket választották. Az ő bizalmuk inspirál minket, hogy termékeink az elvárásoknak megfelelő minőségben kerüljenek beépítésre és hosszútávon ellássák funkciójukat.


Kapcsolódó termékek