3+1 dolog, amire oda kell figyelni, ha lakásfelújítási támogatást igénylünk

Olvasási idő: 4 perc


Mutatunk néhány dolgot, melyekre érdemes odafigyelni az otthonfelújítási támogatás igénylése során, hiszen, ha nem vigyázunk, akár milliókat is bukhatunk rajtuk.

A 2021 januárja óta igényelhető lakásfelújítási támogatás kiváló lehetőséget biztosít a családosok számára, ha otthonukat szeretnék modernizálni vagy helyreállítani. Akad azonban néhány dolog, melyet az igénylés előtt érdemes számba venni, hiszen milliós befektetést is bukhatunk a figyelmetlenségen.

 

Ebben a bejegyzésben olyan helyzeteket gyűjtöttük össze, melyek meghiúsíthatják a lakásfelújítási támogatás sikeres igénylését.

 

Tb- és adótartozás

Habár az otthonfelújításra szentelhető támogatás minden olyan család számára elérhető, akik legalább egy gyermeket nevelnek, fontos tudni, hogy akadnak olyan kitételek, melyek problémát okozhatnak az igénylésnél.

 

Ilyen lehet többek közt a nem megfelelő tb-jogviszony. Ahhoz ugyanis, hogy a támogatást igénybe vegyük, legalább egy éve tartó, aktív jogviszonnyal kell rendelkeznünk, melyben nem lehet több megszakítás, mint összesen 30 nap.

 

Itt érdemes azonban megemlíteni, hogy a folyósított álláskeresési támogatás is elfogadható tb-jogviszonyként. Szemben a közfoglalkoztatási viszonnyal, mely az igénylést megelőző 180 napban kizáró tényezőnek számít.

 

De érdemes arra is odafigyelnünk, hogy a NAV felé illetékes dolgaink rendben legyenek, hiszen a támogatás akár egy kisebb mértékű adótartozás miatt is meghiúsulhat.

 

 

Nem a sajátunk az ingatlan

A rendelet szerint támogatás kizárólag abban az esetben vehető igénybe, ha „az igénylő, illetve kiskorú gyermeke a támogatással érintett lakásban együttesen legalább 50 százalékos mértékű tulajdoni hányaddal rendelkeznek”.

 

Ez azt jelenti, hogy a lakásfelújítási támogatást azok a családok nem vehetik igénybe, akik albérletben vagy önkormányzati lakásban élnek, de azok számára sem elérhető, akik a nagyszülők tulajdonában lévő háztartásban.

 

 

Probléma a számlák körül

Az, hogy megkapjuk-e az utólagosan folyósított támogatást, javarészt azon áll vagy bukik, hogy milyen, felújítással kapcsolatos számlákat nyújtunk be elbírálásra.

 

Oda kell figyelnünk arra, hogy a rendelet szerint az anyagköltség és a munkadíj 50-50 százalékos arányban számolható el. Hiába drágább tehát az anyagköltség a kivitelezésnél, a teljes összeg csak az arányoknak megfelelően számolható el.

 

Fontos továbbá, hogy a munkát kizárólag olyan vállalkozó végezheti, aki az igénylővel nem áll közeli rokoni kapcsolatban. Ez ugyanis abban az esetben is kizáró tényező, ha az elvégzett munkáról legális vállalkozás kereteiben tud számlát adni.

 

Érdemes odafigyelni arra is, hogy minden számla az előírásoknak megfelelően, hibátlanul legyen kitöltve, és 2021. január 1. utáni dátummal rendelkezzen. Ellenkező esetben ugyanis az igénylő eleshet a támogatás utólagos folyósításától.

 

Nem minden munkára igényelhető

Fontos tudni, hogy habár az új állami támogatás a legtöbb felújítási és modernizációval kapcsolatos tevékenységre igénybe vehető, –többek közt hőszigetelésre, tetőtér beépítésére, belső tér felújítására vagy nyílászárók cseréjére is– akadnak olyan munkálatok is, melyek kiesnek a támogatottság köréből.

 

A kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében érdemes tehát átnézni a pontos listát azelőtt, mielőtt belekezdenénk a felújítási munkákba. Érdemes továbbá kiemelnünk azt is, hogy az állami támogatást minden család csak egyszer veheti igénybe. Abban az esetben is, ha nem vették fel a maximálisan igényelhető, hárommilliós összeget.

 

 

Elmulasztott határidők

Amennyiben szeretnénk igénybe venni a támogatást, nem szabad megfeledkezni arról, hogy erre 2022. december 31-ig van lehetőségünk. Fontos továbbá az is, hogy az igénylés beadására a munkálatok befejezését, illetve a számlák kifizetését követően legfeljebb 60 nap áll rendelkezésünkre.

 

Abban az esetben, ha ezeket a határidőket elmulasztjuk betartani, lecsúszunk a támogatásról, ami azt jelenti, hogy akár milliós nagyságrendű összegtől is elsehetünk!