Olvasási idő: 4 perc


A burkolási munkálatok kivitelezése pontos tervezést kíván, hiszen a végeredménynek tökéletesnek kell lennie. A maradandó burkolatok kiválasztása után a ragasztó minősége és fajtája sarkalatos pont. Cikkünkben összegyűjtöttük a témához kapcsolódó legfontosabb információkat.

Mi alapján válasszunk ragasztót?

 

Manapság már temérdek csemperagasztó kapható, szerencsére már évekkel ezelőtt búcsút mondhattunk a mishungnak. A ma kapható ragasztókkal könnyű dolgozni, ráásásul, ha a burkolatnak megfelelően választunk kötőanyagot, az eredmény is tökéletes lesz. 

 

Mindenekelőtt a legjobb választás a por alapú ragasztó, ami sokáig eltartható és könnyen számolhatunk a mennyiségekkel is. Bekeverni is nagyon egyszerű, hiszen csak vizet kell hozzáadnunk és már dolgozhatunk is vele. 

 

A beltéri burkolatokhoz általában elegendő az alap csempe ragasztó, viszont pár csavart még tartalmaz a történet.  A padló burkolásánál ugyanis a kis vízfelvételű, úgynevezett gers lapok használata ajánlott. Ezek nagy mérete és nagyfokú teherbírása miatt érdemes flex ragasztót használni a felhelyezéshez. Ez a ragasztó erősebb, mint a többi, egyébként a nagyobb csempék falra ragasztásához is ez ajánlott. 

 

A flexibilis ragasztók ajánlottak a padlófűtéssel ellátott burkolatok esetén is, hiszen jól ellenáll a hőkülönbségből adódó hőtágulásnak. Emelt minőségű flexibilis ragasztó használata javasolt, amennyiben a burkolat kenhető vízszigetelésre, vagy csempére kerül, hiszen a ragasztó vékony rétegben is remekül teljesít.

 

Kültéri burkolatok 

 

A kültéri burkolatok esetén értelemszerűen fagyálló csemperagasztót kell használnunk, ami egyben flexibilis is. A burkolat legnagyobb ellenfele a víz és a fagy, ezért a megfelelő vízszigetelésre is hangsúlyt kell fektetni a kinti burkolatok esetében. 

 

A kinti burkolás nagyobb szakértelmet kíván, érdemes egy tapasztalt szakember bevonása ezekbe a munkálatokba. Ha az igénybevétel kiemelten nagy, akkor a folyékony, önterülő ragasztó használata a legjobb választás. Ezzel elkerülhető a burkolat alatti légbuborékok létrejötte. 

 

A ragasztó tulajdonságai minden esetben fel vannak tüntetve a csomagoláson, de emellett a rövidítésekből is tájékozódhatunk. A C1 az alap csemperagasztó, az erősebb verziója pedig C1T. A flexibilis ragasztót C2TE jelzéssel látják el, az emelt minőségű változata pedig C2ES1 néven fut. 

 

A Flex C2TE tulajdonságai

 

A FLEX C2TE egy kitűnő minőségű, hidraulikus kötőanyag, mely kültéri burkolatokhoz kétoldalú felhordással ajánlott, emellett beltéri burkolatokhoz is tökéletesen alkalmas. A ragasztóval kimondottan könnyű dolgozni, remek tulajdonságaiból adódóan.

 

Tapadószilárdsága >1 N/mm2, emellett már 24 óra elteltével fugázható és a 8. nap elteltével már üzemszerűen terhelhető. A ragasztó mázas kerámia, kőporcelán, és klinker burkolatokhoz is alkalmas. 

 

Az első lépés a burkolat felviteléhez a felületek előkészítése. A felületnek tisztának és kellően egyenletesnek kell lennie. Erre kerül a ragasztóhabarcs, amit megfelelő méretű fogazott glettvassal ajánlott felvinni, 2-6 mm-es rétegben, bár ez elsősorban a csempék nagyságától függ. 

 

Ezután a buroklatokat enyhén benyomva a ragasztóba, minimum 2 mm ragasztóvastagságot meghagyva a helyére illesztjük a csempét. Fontos számolni a ragasztó kötési idejével is. A bekevert ragasztókat általában 1-2 óráig lehet felhasználni, a ragasztó felvitelét követően pedig nagyjából 30 perc áll rendelkezésre a csempék lerakására. 

 

Érdemes egyszerre csak kis felületet beragasztózni, hogy elkerüljük a hibalehetőségeket. A fugarekeszek segítenek a csempék pontos elhelyezésben, ami megkönnyíti a munkát. Száradás után az utolsó lépés a fugázás, mely egy külön cikket is megérne. A burkolat lezárásaként alaposan takarítsuk le a csempéket, a szokásos, otthon használt lúgos tisztítószerek segítségével. Reméljük, cikkünk segít a burkolási munkálatok kivitelezésében. Örömteli munkát kívánunk!


Kapcsolódó termékek