Gipszkarton burkolás: hasznos tippek és trükkök

Olvasási idő: 4 perc


A gipszkarton napjaink egyik legnépszerűbb belsőépítészeti megoldása. Ennek számos oka van. Legyen szó válaszfalak kialakításáról, fürdőszoba felújításáról, konyha megtervezéséről, vagy tetőtér beépítéséről, szinte mindenhol könnyen lehet dolgozni vele. Sokan azonban félnek, hogy a gipszkartont nem lehet úgy festeni, burkolni, mint mondjuk egy tégla vagy ytong falfelületet. A jó hír, hogy ez nem igaz, ha a […]

A gipszkarton napjaink egyik legnépszerűbb belsőépítészeti megoldása. Ennek számos oka van. Legyen szó válaszfalak kialakításáról, fürdőszoba felújításáról, konyha megtervezéséről, vagy tetőtér beépítéséről, szinte mindenhol könnyen lehet dolgozni vele. Sokan azonban félnek, hogy a gipszkartont nem lehet úgy festeni, burkolni, mint mondjuk egy tégla vagy ytong falfelületet. A jó hír, hogy ez nem igaz, ha a megfelelő típusú gipszkartont helyezzük fel, akkor a gipszkarton burkolás esztétikusan elvégezhető.

 

Általános problémák gipszkarton burkolás során

A hagyományos gipszkarton falfelületek nem olyan masszívak, mint például a tégla, és érzékenyek lehetnek a párára, a nedvességre. A magas páratartalom is kellemetlen hatásokat okozhat az anyagnak. Fontos ezért, hogy a párát jobban bíró “zöld típust”, avagy az impregnált gipszkartont használjuk, ami magas páratartalmú környezetben is tartós alternatíva.

 

Norgips impregnált gipszkarton

 

Hasznos ötletek gipszkarton burkolásához

A gipszkarton az egész épület szerkezetére jó hatással van. Kisebb a súlya, mint a téglának, vagy az ytongnak. Ebből adódóan nem terheli annyira az épület konstrukcióját. Hidegburkolással pedig kifejezetten hatékony és esztétikus eredményeket lehet elérni, akár csempe felhordása mellett is.

 

Tippek hidegburkoláshoz:

 

  • Mielőtt gipszkartonra burkolunk, fontos az alapozó felvitele. Így jobb lesz a tapadás, és a nedvesség sem fogja tönkretenni annak szerkezetét.
  • Vízszigetelés. Nem győzzük hangsúlyozni, milyen fontos a víz elleni védelem. Ezt a hidegburkolat és a gipszkarton közé kell elhelyezni.
  • Ragasztás. Olyan speciális ragasztóanyagot kell használni, ami tartósan megtartja a hidegburkolatot a gipszkartonon is.
  • A fugázás esetén vegyük figyelembe, melyik helyiségbe kerül a gipszkarton. Fürdőszobában, vagy konyhában fontosabb a vízlepergetési, penészgátló tulajdonság is.
  • Használjunk szilikon tömítőanyagot, hogy elkerüljük a kellemetlen repedéseket, és ne kelljen a gipszkartont javítani.

 

Ezek a kis trükkök, tanácsok apróságnak tűnhetnek, de fontos figyelni a részletekre. Ha például nem a megfelelő ragasztót szerezzük be, vagy nem figyelünk a nedvesség elleni védelemre, könnyen sérüléseket okozhatunk a gipszkarton fal felületén.

 

Impregnált gipszkarton fürdőszobába

Fürdőszoba-felújítás esetén mindenképp impregnált gipszkartont alkalmazzunk! A gipszkarton lapokkal továbbá könnyen kijavíthatjuk a fal egyenetlenségét, ferdeségét. Az új burkolat ezáltal egyenes, sima felületet fog képezni. A fürdőszoba pedig kifejezetten vizes-párás helyiség, az impregnált gipszkarton vízfelvétele viszont a legalacsonyabb a gipszkartonok közül. Ennek ellenére nem szabad kitenni intenzíven víznek, párának. Folyékony-, vagy lemezes vízszigetelést, fóliát és hajlaterősítő szalagot kell alkalmazni a megfelelő víz- és párazárás érdekében. Erre kerülhet fel az új burkolat.

 

Az impregnált gipszkarton jellemzői:

 

  • MSZ EN 520 – H
  • Zöld színű gipszkarton
  • Impregnált, víztaszító gipszkarton (vizes helyiségekben történő használatra kifejezetten ajánlott)
  • Fürdőszobába horganyzott acél gipszkarton profilokat használjunk, ami nem nem szívhatja magába a párát, a nedvességet és tartósabb, stabilabb szerkezetet is eredményez.

 

A fürdőszoba mennyezetének kialakítását, amennyiben álmennyezetről beszélünk, szintén impregnált gipszkartonnal végezzük.

 

 

Gipszkarton burkolás csempével

A precízen felszerelt gipszkarton egyenes felületet biztosít a csempék felragasztásához, amellyel a burkolás is sokkal könnyebbé, egyszerűbbé válik. A csempézés menete a következő:

 

  • Két réteg gipszkartont használjunk a csempézni kívánt falra, hogy vastag, stabil és terhelhető legyen.
  • Mielőtt nekiállunk a csempézésnek, alapozzunk. Használjunk vízzáró rétegeket (főként a vágott oldalakon), így védekezhetünk a nedvesség ellen. Ezeket két rétegben, egymásra merőlegesen vihetjük fel, a sarkokon hajlaterősítő szalag segítségével.
  • Ha megszilárdult a vízszigetelés, el lehet kezdeni csempézni, burkolni.

 

Célszerű továbbá szellőző rendszert is beépíteni, hiszen a zuhanyzás, fürdőzés és mosógéphasználat egyaránt megterhelheti a gipszkarton falakat, csempéket. Összességében viszont olcsó praktikus, és gyors megoldás gipszkartont használni a fürdőszoba felújításakor.

 

Gipszkartonra csempe

 

Gipszkarton vásárlása, forgalmazása

A gipszkarton tehát számos esetben az egyik legjobb belsőépítészeti alternatívát kínálja. Csak oda kell figyelni, hogy a megfelelő fajtát használjuk szakszerűen. Amennyiben nem vagyunk biztosak a dolgunkban, inkább hívjunk szakembert. Ekkor viszont magasabb költségekkel kell majd számolni.

 

A Masterplast széles kínálatában impregnált gipszkarton forgalmazására is adott a lehetőség. A szükséges kiegészítők is beszerezhetők, hogy a gipszkartonozás folyamata teljes értékű legyen. Így pedig a burkolás is könnyen megvalósíthatóvá válik.