Grafitos szigetelés: technológia, alkalmazhatóság és előnyök

Olvasási idő: 5 perc


Cikkünkben kifejtjük a grafitos szigetelés technológiai hátterét, alkalmazhatóságát és előnyeit, összehasonlítva a sima hungarocell szigeteléssel.

A hungarocellt senkinek nem kell bemutatni. Remek hőszigetelő tulajdonságainak és költséghatékonyságának köszönhetően régóta a legnépszerűbb szigetelőanyag Magyarországon. A gyártók azonban folyamatosan új, még hatékonyabb technológiák kidolgozására törekednek – nincs ez másképp a hőszigetelések esetén sem. Így született meg az EPS újabb generációja, a grafitos hungarocell. Mit kell róla tudni, mire tervezték és hogyan érdemes alkalmazni?

 

Grafitos szigetelés, EPS, hungarocell – mit jelentenek?

Könnyű elveszni a kifejezések dzsungelében, ezért érdemes először tisztázni, mit jelentenek a leggyakrabban használt kifejezések. Az EPS az expandált polisztirol angol nyelvű rövidítése (Expanded PolyStyrene). Ezt az anyagot nevezzük mi magyarok hungarocellnek az egyik legnépszerűbb termék elnevezése nyomán. (Hasonló ez, mint amikor amikor az átlátszó ragasztószalagot Celluxnak hívjuk). És ennek egy modern verziója a grafitos szigetelés, de erről majd később!

 

Az EPS vagy hungarocell lapok előállítása

Az EPS előállítása során polisztirol golyócskákat expandálnak, azaz töltenek meg levegővel. Ezt nem szó szerint kell venni, de ez a lényeg! Ugyanis tudni kell, hogy a hungarocelltől a kőzetgyapoton át a pufi sídzsekiig majdnem minden hőszigetelő “anyag” igazából levegőt tárol. És a levegő az igazi hőszigetelő! Ezért tehát egy épületek szigetelésére használt anyagnak sincs más dolga, mint bent tartani a levegőt.

 

Visszatérve az EPS-hez, a polisztirol golyócskák expandálása után nagy hungarocell tömböket kapunk. Ezeket a tömböket aztán lapokra vágják, amelyek vastagsága az 1 cm-től akár a 30 cm-ig is terjedhet. Ezeket a lapokat használják aztán például homlokzati hőszigetelésre.

 

Az EPS vagy hungarocell előnyei

  • Kifejezetten költséghatékony hőszigetelő anyag, relatíve gyorsan visszahozza a befektetett pénzt
  • A kivitelezők nagy része jól ismeri és alkalmazza, így ilyen szempontból nem kell aggódni a kivitelezés minőségén
  • A zárt cellás kialakításnak köszönhetően remek hőszigetelési és páratechnikai tulajdonságokkal rendelkezik
  • Alaktartó, és ellenáll a vegyszereknek, illetve építőipari anyagoknak
  • Nem korhad és rothad az idő múlásával, hosszú évtizedekig kitart
  • Környezetbarát: kémiailag semleges és az építkezéskor keletkezett hulladék újrahasznosítható. További részletekért nézzen utána a Hungarocell Zöld Programnak!

 

De mi is a helyzet a grafitos EPS-sel?

 

a grafitos szigetelés hatékonyabb, mint a nem grafitos EPS.

 

Grafitos EPS, köznyelven grafitos szigetelés: az újabb generáció

A gyártók folyamatosan új, hatékonyabb technológiák kidolgozásán dolgoznak. Ez egy ilyen kulcsfontosságú témakörben, mint a hőszigetelés, óriási K+F-re szánt összeget jelent. A hőszigetelés ugyanis jelentős mértékben csökkenti a belterek kifűtéséhez szükséges energia mennyiségét. Ezzel egyfelől jelentős költségeket spórolva meg, másfelől nagymértékben csökkentve a környezetterhelést. A fűtésre szolgáló energia nagy része ugyanis még fosszilis energiahordozók elégetéséből származik.

 

És egy már jól bevált anyag tulajdonságainak javításához időnként csak némi adalék kell. Ahogy a vashoz szenet és pár más anyagot adva acélt kapunk, kiderült, hogy az EPS-hez grafitot adva jelentősen meg lehet növelni a hőszigetelő tulajdonságát.

 

A grafitos szigetelés előnyei

A belekevert grafitpornak köszönhetően a grafitos szigetelés kb. 20%-kal magasabb hőszigetelő képességgel rendelkezik! Ami azt jelenti, hogy ennyivel vékonyabb lapokra lesz szükségünk, például egy 15 cm-es hungarocell lap helyett grafitos EPS-ből elég 12 cm is.

 

Mire használják a grafitos EPS lapokat?

A grafitos EPS lapokat a sima EPS lapokhoz hasonlóan alapvetően homlokzati hőszigetelésre alkalmazzák. Emellett természetesen megállják a helyüket máshol is, ahol nincs szükség nagy mechanikai ellenállóképességre. Egy garázs lapostetejének szigeteléséhez például nem kell lépésálló lap, hanem egy vékony grafitos hungarocell is tökéletes!

 

A grafitos EPS hátrányai

Természetesen a grafit hozzáadása némi hátránnyal is jár. Az első, hogy az extra anyagok és a bonyolultabb gyártási technológia a némileg magasabb árban is megmutatkozik. De ez nem meglepő, a kifinomultabb, hatékonyabb megoldások mindig is többe kerültek.

 

Illetve van még egy hátrány, ami némi odafigyelést igényel a kivitelezőtől. A sötétebb, grafitos lapok ugyanis napfény hatására könnyen felmelegszenek, ami hőtáguláshoz és a falról való leváláshoz vezethet. A magasabb hőmérséklet a ragasztó megkötésére is hatással van, előfordulhat, hogy túl gyorsan megköt a ragasztó. Fontos, hogy mindez nem rontja a rendszer hatékonyságát vagy élettartamát, csupán extra odafigyelést igényel.

 

Napos időben alkalmazhatunk például állványhálót, így védve a táblákat a napsütéstől. De ma már elérhetők olyan felületkezelt grafitos hungarocell lapok is, amelyek részben visszaverik a napfényt, így csökkentve a felmelegedést.

 

Grafitos szigetelés a Masterplast kínálatában

Kérjen árajánlatot grafitos hőszigetelő rendszerre!