Minőségi hőszigetelés hungarocell segítségével

Olvasási idő: 6 perc


Az EPS, azaz expandált polisztirol hab, legfontosabb jellemzője, hogy rendkívül jó hőszigetelő. Ezt a képességét a zárt cellákban nyugvó levegőnek köszönheti.

A bezárt levegő az idő múlásával sem távozik a cellákból, ezért sokáig képes hőszigetelő funkcióját ellátni.A hungarocell, amely expandált EPS80-as anyagminőségű polisztirol hőszigetelés, kifejezetten gyakran használt anyagnak számít a lakóházak, társasházak és egyéb épületek homlokzati hőszigeteléséhez. A cikkben bemutatjuk a hungarocell tulajdonságait, a használatának az előnyeit, egyúttal a legfontosabb szempontokat a szigetelés kialakítását illetően.

 

A hungarocellre jellemző fizikai tulajdonságok

A hungarocell csak hosszú időn keresztül történő vízzel való érintkezés hatására vesz fel minimális mennyiségű nedvességet, de ilyen esetek a megfelelő felhasználás és a helyes szerkezeti kialakítások esetén nem fordulhatnak elő.

 

Fontos tudni vele kapcsolatban, hogy egészségre káros anyagokat nem tartalmaz, vagyis a hungarocell segítségével szigetelt épületben tartózkodók egészségére nem jelent veszélyt.

 

Meglehetősen könnyű az önsúlya és kedvező mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik, ami jelentősen megkönnyíti a vele dolgozó szakemberek dolgát. A hungarocell mindezek mellett önkioltó anyagnak számít, ami az esetlegesen keletkező tüzet nem terjeszti. Habár hőszigetelőként kiváló, de mivel EPS80-as anyagminőségű, ezért hangszigetelő tulajdonságait tekintve már kevésbé nevezhető hatékonynak (speciális eljárással készülő, más típusú polisztirol termékek, mint pl. az Isomaster-A2, A4 és A5 típusok rendelkeznek lépéshanggátló tulajdonsággal).

 

Kulcsfontosságú kérdésnek természetesen az számít, hogy a felsorolt fizikai tulajdonságokból milyen előnyök származhatnak felhasználói szempontból.

 

A hungarocell hőszigeteléshez való használatából fakadó előnyök

Az első és egyik legfontosabb előny a nagyszerű hőszigetelő képességből fakad, ugyanis a hungarocell segítségével télen a meleg, nyáron pedig a kellemesen hűvös levegőt lehet hatékonyan benntartani a házban. Mindezt ráadásul kitűnő ár-érték aránnyal lehet megvalósítani, összehasonlítva más hőszigetelő megoldásokkal.

 

Ahogyan fentebb már említettük, alacsony önsúlyú anyagról van szó, amit ráadásul könnyen lehet alakítani és méretre szabni. Ebből pedig egyenes arányban következik, hogy a hungarocell alkalmazásával végzett munka nem igényel fokozott fizikai energiabefektetést. Ráadásul a szállítása és a mozgatása is egyszerűen kivitelezhető.

 

Mindezek mellett nemcsak az emberi egészségre, hanem a környezetre sem gyakorol negatív hatást. Szeretnénk eloszlatni azt a tévhitet, miszerint ha polisztirol anyagú hőszigeteléssel szigeteljük a házunk falait, akkor felléphet az ún. „műanyagzacskó effektus”. Mivel az expandált polisztirol (EPS) párával szembeni ellenállása olyan, mint a fának, így ez a feltevés nem felel meg a valóságnak.

Szakszerűen kivitelezett, légtömör falszerkezet esetén a benti levegő nedvességtartalmának csak 2-3%-a tud távozni a falakon keresztül, ennyit viszont a hungarocell is átenged magán. A pára nagyobb része a természetes szellőztetéssel, szabályozott légcserével vagy esetleg tömítettlen nyílászárókon, kapcsolókon, dugaljakon keresztül távozik a helyiségből, épületből.

A párásodás, penészesedés elkerülése végett a megfelelő és rendszeres szellőztetés mellett tehát oda kell figyelni a hőszigetelés megfelelő vastagságára, de arra is, hogy ha hőszigeteljük a falainkat, akkor a födémet vagy a többi kapcsolódó szerkezetet (pl. lábazat) is szigetelnünk kell (ha ezeket nem hőszigeteljük, akkor emelkedni fog a két felület közötti hőmérséklet különbség, és pont ezért indulhat be a penészedés).

 

Mire érdemes odafigyelni a hungarocell szigetelés felrakásakor?

Mivel napjainkban szakembert keríteni sem tartozik az egyszerű és olcsó feladatok közé, egyúttal szinte bárki által megoldható feladatnak számít, ezért a hungarocell szigetelés felrakása akár önállóan is kivitelezhető. A következőkre érdemes odafigyelni ennek kapcsán.

 

Mielőtt elkezdődik a munka, előtte érdemes elvégezni a portalanítást. Fontos továbbá, hogy a fal semmiképpen ne legyen nedves, a rajta lévő egyenetlenségek pedig ne haladják meg az 5-7 millimétert, mert úgy nem lesz tartós a szigetelés. Ha ennél nagyobb eltérések vannak, vagy pl. potyogó vakolatot kell leverni, akkor alávakolással kell javítani a felületet.

 

Betonfalakra, tömör és üreges téglára, vagy festékmentes vakolatra is fel lehet helyezni a hungarocell lapokat, amint a ragasztót sikerült a használati utasításnak megfelelően higítani és elkeverni.

 

Ragasztáskor a hungarocell lap széleit kell körben megkenni, majd középen 3 db, kb. tenyérnyi  pontot elhelyezni (perem-pont módszer). A lapok felrakását vízszintes módon, téglalap formában szépen egymás mellé kötésben kell elhelyezni. A felragasztás után a száradást követően a lemezeket síkba kell csiszolni, egyúttal megcsinálni a dübelezést, vagyis a hungarocell lapok rögzítését a sarkaiknál és középen egy helyen (min. 6 db/m2).

 

A hungarocell, vagy a kőzetgyapot számít jobb választásnak a hőszigeteléshez?

Meglehetősen gyakran felmerülő kérdésnek számít vásárlói oldalról, hogy a hungarocell, vagy a kőzetgyapot vásárlása minősül-e kedvezőbb választásnak a hőszigeteléshez. Ezért is tartottuk fontosnak, hogy a bejegyzés keretei között választ adjunk rá.

 

Amennyiben a hőszigetelő képességet vesszük alapul, akkor a kőzetgyapot javára billenne a képzeletbeli mérleg nyelve, ugyanakkor mindössze 8-10 százaléknyi az eltérés. Vagyis egészen minimális a hatékonyságbéli különbség, amit egy kicsivel vastagabb hungarocell szigetelés segítségével könnyű ellensúlyozni. Utóbbi ráadásul jóval kedvezőbb áron szerezhető be, ráadásul kevesebb ragasztó kell hozzá, mint a kőzetgyapothoz, és a dűbelezéshez is megfelelhetnek az olcsóbb, műanyag szeges dűbelek, ami fontos szempont lehet a háztartások esetében.

 

Mi az a lépésálló hungarocell, és miért lehet hasznos?

A lépésálló polisztirol lemezt (Isomaster EPS 100) járófelületek, padlók, illetve lapostetők és födémek hőszigetelésére szokás alkalmazni, és onnét lehet felismerni, hogy egyetlen sárga csík található a polisztirol lapon.

 

A használata azért javasolt, mert így sem a padló, sem pedig a mennyezet (födém) irányába nem tud távozni a lakásban lévő meleg, egyúttal a kellemetlen hideg levegő sem tud bejutni ellenkező irányból.

 

MEPS – Tájékoztató lapok


Kapcsolódó termékek