Polisztirol ragasztó anyagszükséglet: mennyi ragasztó kell a szigeteléshez?

Olvasási idő: 4 perc


A különböző hőszigetelési megoldások más és más ragasztási technikát is követelnek. Éppen ezért fontos, hogy mindig a megfelelő fajtát ragadjuk meg, és tisztában legyünk használatának kritériumiaival.

Ebben a bejegyzésben bemutatjuk a polisztirol ragasztó anyagszükségletét, illetve a többi eljárást is górcső alá vesszük.

 

A hőszigetelés jelentése, alapjai

 

A hőszigetelés lényegében az EPS alapú hőszigetelést takarja. Ezáltal érhető el a megfelelő hőérzet, a korszerű, értékes ingatlan. A fal szerkezetének termikus igénybevétele csökken. A homlokzati szigetelés elsősorban olyan új- vagy régi házaknál valósulhat meg, ahol még nem történt hőszigetelés. A teljes folyamat során olyan elemekre is szükség van, mint az üvegszövet háló, a dübelek, vagy a ragasztó.

 

Hungarocell ragasztó anyagszükséglet

 

Ragasztó típusok szigeteléshez

 

A ragasztók alapvetően homlokzati- és lábazati szigetelés falra illesztéséhez szükségesek, de üvegszövet háló beágyazására is alkalmasak. Többféle ragasztó típust is megkülönböztetünk:

 

  • Polisztirol ragasztó: a hőszigetelő anyagok között a polisztirol a leginkább elterjedt típus. Ez lényegében szinonimája az EPS, hungarocell, nikecell kifejezéseknek is. Ezekhez pedig speciális ragasztószerek használhatóak. Jó hír, hogy ezek vásárolhatóak meg a legkedvezőbb áron, ami egyáltalán nem látszik meg a végeredményben.
  • Grafitos ragasztó: bizonyos helyzetekben (pl. helyhiány) a klasszikus hungarocellás kiépítés helyett a grafitos EPS eljárást választják, ami akár hatékonyabb is lehet. A grafitos ragasztó árát tekintve ezáltal kicsit magasabb is, mint a hagyományos típusoké. A szigetelőlapok ragasztása általában szálerősített módon történik.
  • XPS ragasztó: a sima- és grafitos EPS lemezek mellett gyakori még az XPS lapok felhasználása is, főként lábazati szigetelés esetén. Az XPS ragasztók többsége szintén egyszerűen, könnyen alkalmazható, mégis rendkívül hatékony.
  • Kőzetgyapot ragasztó: drágább, és ritkább alternatíva a kőzetgyapot felhasználása szigeteléshez, viszont hangszigetelésben, tűzállóságban verhetetlen.

 

Bizonyos univerzális ragasztók akár EPS, grafitos, XPS és kőzetgyapot hőszigeteléshez is ideálisak. A Thermomaster egyes termékei könnyű anyagok ragasztására, rögzítésére, hőhídat okozó hézagok kitöltésére is alkalmasak.

 

Polisztirol ragasztó anyagszükséglete, felhasználása

 

A polisztirol ragasztó anyagszükséglete körülbelül 5-7 kg / nm, de ez a típusok, a felhasználási- és szigetelési körülményekhez képest eltérően is alakulhat. A homlokzati- és lábazati szigetelőanyagokhoz tartozó ragasztók anyagszükséglete általánosságban a következő:

 

  • EPS lapok ragasztásához 4 – 5 kg/m2, kérgesítéshez 4,5 kg/m2
  • Kőzetgyapot lapoknál, 40%-os felületű ragasztásnál 5 – 6 kg/m2, kérgesítéshez 8 kg/m2
  • Aljzatok nedvszívó képességének csökkentésére, tapadás növelésére, illetve hidegburkolati ragasztók, önterülők és vakolatok alatti alapozás esetén az anyagszükséglet 1–1,5 dl/2

 

A polisztirol és kőzetgyapot ragasztók között is találni hasonló tulajdonságokat. Általában szálerősített típusok, utóbbiak pedig glettelésre, hálók beágyazására is felhasználhatóak.

 

Thermomaster polisztirol ragasztó

 

Homlokzati hőszigetelés anyagszükséglete

 

A homlokzatok szigetelésénél általában tehát 5 kg / nm értékkel érdemes számolni polisztirol alapú anyagoknál. Kőzetgyapot esetén ez a mérték kicsit magasabb, akár 8 kg / nm is lehet. Az anyagszükséglet azonban nő, ha a fal, vagy a lábazat minősége nem megfelelő. Így akár 7-12 kg / nm arányokat is célszerű számításba venni.

 

Üvegszövet háló beágyazása

 

Az üvegszövet háló  a cementes, glettelő és ágyazó rétegek, a vakolatok erősítését szolgálja. Az üvegszövet háló biztosítja a homlokzati rendszer ütésállóságát, a sima felületet és szintén véd a környezeti hatásoktól, például a fagytól vagy a párától.

 

A hőszigetelési munkafolyamat egyik fontos lépése, hogy az üvegszövet hálót a ragasztóba ágyazzuk. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy a ragasztót 2-3 milliméter vastagságban fogas glettvassal felkenjünk, a hálót levágjuk, majd a ragasztóágyba illesszük.

 

Polisztirol ragasztó értékesítése Thermomaster hőszigetelési rendszerhez

 

A Masterplast széles kínálatában megtalálhatóak a szinte minden hőszigetelési eljárást lefedő ragasztók. Legyen szó EPS-, XPS- vagy kőzetgyapot szigetelésről. A termékek leírásában megtalálható a pontos anyagszükséglet, a felhasználás módja. A megfelelő anyag megvásárlásához, forgalmazásához nézzen körül a Masterplast ragasztó kínálatában!