Ablakkáva-szigetelés: hasznos tippek és tanácsok

Olvasási idő: 5 perc


Az ablakkáva szigetelésével csökkenthetjük az épület energiafelhasználási igényét, valamint komfortosabb otthonra tehetünk szert.

Az energiaárak folyamatosan emelkednek, ezért az épületek fűtését hatékonyan, alacsony költségek mellett szükséges megoldani. Bizonyára mindenki hallott már a homlokzat, a lábazat vagy épp a tetőtéri hőszigetelés beépítésének módjairól. Az ablak körüli területek megfelelő szigetelése azonban szintén fontos tényező. De hogyan, és milyen szigetelőanyagokkal érdemes dolgozni? Ablakkáva-szigetelés kisokos.

 

Mi az az ablakkáva?

Az ablakkáva az ablak körüli falszerkezet, ami a homlokzati fal és az ablak csatlakozási pontjánál található. Amellett, hogy egyfajta esztétikai elem, fontos funkciókkal is bír: megakadályozza a csapadék bejutását és a túlzott szellőzést. Nem utolsósorban megfelelő szigetelésével sokat javíthatunk az épület energiahatékonyságán.

 

Miért fontos a hőszigetelés?

A hőszigetelés az elmúlt évtizedekben egyre népszerűbbé vált. Az 1973-as olajválság hatására sokan elgondolkodtak azon, hogyan lehetne minél kevesebb energiát felhasználni amellett, hogy az épületek komfortosabbá is váljanak. Bizonyos környezeti tényezők, például a globális felmelegedés vagy napjaink gazdasági helyzete pedig tovább fokozzák a hőszigetelés szükségességét. Megfelelő kivitelezéssel megakadályozhatjuk a hő túlzott kijutását télen, vagy nyáron éppen annak bejutását. A kényelem és jobb komfortérzet mellett tehát a számlák összegét is csökkenthetjük.

 

Az ablakkáva-szigetelés fontossága

Az épületek energiaveszteségének fő ludasai sokszor az ablakok. Ez az a terület, ahol a hő könnyen kijuthat a nyílásokon és repedéseken keresztül. Az ablakkáva szigetelését ezért szintén nem érdemes kihagyni. A szigetelőanyagokat illetően pedig leginkább az XPS vagy a kőzetgyapot mellett célszerű letenni a voksot.

 

Ablak szigetelése

 

Az ablakkáva-szigetelés felrakása

Az ablakkáva szigetelését többféleképpen is meg lehet oldani. Már az építkezés során is berakható körbeszigetelve az ablak, de utólag is elvégezhető a hőszigetelés telepítése. Amire fontos odafigyelni, hogy az ablak a hőszigetelés tábla felrakása után is ugyanúgy használható legyen. Tehát ugyanúgy tudjuk nyitni, zárni. De esztétikai szempontból az is fontos, hogy az ablak tokja ne keskenyedjen el túlságosan, ezért legfeljebb a 2-3-4 cm-es hőszigetelés javasolt.

 

A megfelelő szigetelőanyag kiválasztása

Több ízben írtunk már blogoldalunkon a szigetelőanyagokról, azok előnyeiről, hátrányairól. Tudjuk, hogy hazánkban az egyik legnépszerűbb és legjobb anyag az EPS, vagyis a hungarocell, azonban az ablakkávához inkább a kőzetgyapot vagy az XPS közül érdemes választani. Előbbi egy természetes tűzálló anyag, ami kőből vagy salakból készül, utóbbi egy könnyű, merev hab, ami szintén kiváló szigetelést biztosít az ablakok mentén. Nézzük meg ezen anyagokat részletesebben is!

 

Kőzetgyapot

 

Kőzetgyapot

 

A kőzetgyapotnak több olyan előnye is van, ami miatt az egyik legjobb alternatíva (és nem csak ablakkávához):

 

  • Tűzálló: akár 1000 Celsius fokos hőmérsékletnek is ellenáll, anélkül, hogy megolvadna vagy mérgező gázokat bocsátana ki.
  • Jó hangszigetelő: szál szerkezete miatt remekül szűri a zajt, ami egy sűrűn lakott övezetben még inkább fontos szempont lehet.
  • Kiváló, prémium minőség: igaz, hogy elsőre egy fokkal drágábban tűnhet, azonban jó minősége miatt hosszú távon jobb alternatívát jelenthet más hőszigetelő anyagoknál.

 

A kőzetgyapotot először méretre kell vágni, hogy illeszkedjen az ablakkávához. Ezután be kell illeszteni, és biztosítani, hogy szorosan illeszkedjen az ablakkerethez. Ékekkel, ragasztóhabbal és dübelekkel rögzíthetjük.

 

Fontos, hogy a kőzetgyapotot megfelelően rögzítsük az ablakkávában, hogy elkerüljük a szigetelőanyag mozgását, ami rontja a hatékonyságot és az esztétikát. Érdemes továbbá az ablakkáva széleit a festést követően szilikon tömítőanyaggal kihúzni.

 

A kőzetgyapottal tehát nehéz tévedni. Ennek ellenére létezik még egy szigetelőanyag, ami kifejezetten jó célt szolgálhat az ablakkáva szigeteléséhez. Ez pedig nem más, mint a korábban is említett XPS.

 

XPS

 

Ablak káva hőszigetelés XPS-el

 

Az XPS extrudáló eljárással készülő speciális polisztirol lap. A népszerű EPS lapokhoz képest a különbség a gyártás technikájában mutatkozik meg. Az XPS mechanikai tulajdonságai jobbak, így az “érzékeny” területekhez, ahol nehezebb csökkenteni az energiafelhasználást, jobb alternatívát is jelentenek.

 

  • Nedvességfelvevő képességük minimális, ezért az ablak menti területek hőszigeteléséhez is ideálisak.
  • De amellett, hogy nem veszik fel a vizet, magas nyomószilárdsággal és fagyállósságal is bírnak.

 

Az XPS hőszigetelés telepítése megegyezik a kőzetgyapotéval: a lemezeket vágjuk megfelelő méretre, majd helyezzük és rögzítsük ragasztóhabbal az ablakkáva alá vagy mellé. Ezt követően hálózzuk, élvédőzzük, majd igény szerint festjük.

 

Szigetelőanyag vásárlása

Az ablakkáva-szigetelés tehát fontos lépés a kényelmes, valamint energiatakarékos otthon kialakításához vezető úton. Ha valaki nem biztos benne, hogy a két szigetelőanyag közül (XPS vagy kőzetgyapot) melyiket válassza, illetve hogyan rakja fel, érdemes szakemberrel konzultálni.

 

A Masterplast a hazai építőipar-piac egyik vezető szereplőjeként kiváló minőségű hőszigetelő anyagokat forgalmaz. Több éves szakmai tapasztalatunk minden ügyfelünk számára segíthet kiválasztani a megfelelő alapanyagokat. A szigetelőanyagok jó ár-érték arányban elérhetők, legyen szó XPS-ről, kőzetgyapotról, vagy akár más hőszigetelési megoldásokhoz az EPS hungarocellről.

 

Amennyiben árajánlatot szeretne kérni, kattintson ide!