Dryvitozás, dryvit szigetelés szakszerű lépései

Olvasási idő: 5 perc


A dryvit szigetelés során számos szempontra szükséges figyelni a szakszerű eredményhez. Dryvitozás lépésről lépésre, avagy a dryvit hőszigetelés alapjai.

A dryvitozás nélkülözhetetlen egy szép és modern otthon megteremtéséhez. A hősziszigetelő homlokzati rendszer továbbá gazdaságos, középtávon is megtérülő megoldást jelent. Ebben a bejegyzésben a dryvitozás lépéseiről, a homlokzati hőszigetelés kivitelezéséről olvashatsz.

 

Mi az a dryvitozás?

 

Napjainkban egyre gyakrabban használt kifejezés a dryvitozás, illetve a dryvit hőszigetelés. Mit is jelent mindez? Miért olyan népszerű?

 

A dryvit egyfajta EPS alapú hőszigetelés, manapság szinte rokon fogalmak. A jó hőszigetelés hozzásegít a megfelelő hőérzet kialakításához, továbbá korszerűsíti az épületet, növeli annak értékét. Csökkenti a fal szerkezetének termikus igénybevételét, visszatartja a “negatív” mozgásokat.

 

A dryvit szigetelés alapjai

 

A dryvit homlokzati szigetelés új építésű, vakolatlan, illetve olyan régi házaknál valósítható meg főként, ahol a vakolás mellett nem történt hőszigetelés. Harmadik opció, hogy a már meglévő rendszert pofozzuk ki. A dryvitozás alapanyaga pedig az EPS, vagyis a hungarocell, melyről további információkat is találhatsz blogoldalunkon. Hogy miért érdemes ezzel az eljárással dolgozni? Idetartozik a hatékonyság, a gazdaságosság vagy akár a környezettudatosság is, hiszen jelentősen csökkenthetjük a fűtési energia felhasználását. Ezzel jót teszünk a környezetnek, a pénztárcánknak, és megkapjuk az ideális hőérzetet is a házban.

 

Dryvitozás menete

 

Nézzük is meg részletesen, mit érdemes tudni a dryvitozás lépéseiről. Manapság nemcsak az ideális hőérzet eléréséhez lehet fontos ez az eljárás, hanem a modern energetikai követelményeknek való megfelelés miatt is. Mindemellett megszüntethetjük általa a kellemetlen penészedést vagy gombásodást is. Amire mindenképpen szükség lesz:

 

EPS / hungarocell: az EPS, közismert nevén hungarocell a homlokzati hőszigeteléshez szükséges anyag, a dryvitozás alapja. Népszerű, könnyen beépíthető, és hatékony hőszigetelést biztosít. A hungarocell szigetelőlap onnan ismerhető fel, hogy rövidebb oldalán piros színű jelölés szerepel, kötegenként pedig adatlapot mellékelnek hozzá a termék kategóriájának megjelölésével.

 

Dübelek és dübelezés: a dübelezés folyamata a hőszigetelő rendszerek megerősítésének egyik alapját jelenti. A dryvitozáshoz pedig ún. tiplikre és ennek az eljárásnak az ismeretére is szükség lesz. Ezzel megvédjük a rendszert a nagyobb természeti csapásoktól, például a szélviharoktól.

 

Dryvit háló: üvegszövet háló néven is ismert, a homlokzati hőszigetelő rendszerek cementes, glettelő és ágyazó rétegeinek, illetve a vakolatoknak az erősítését szolgálja. A dryvit háló biztosítja a homlokzati rendszer ütésállóságát, a sima felületet és szintén véd a környezeti hatásoktól, például a fagytól vagy a párától.

 

Élvédő: szerepe a hőszigetelő táblák sarkainak és éleinek védelme, illetve használatával esztétikus, egyenes élek alakíthatók ki.

 

Szigetelő lemezek rögzítése, ragasztása és felhelyezése.

 

Alapozók és vakolatok: a kettőt célszerű egymáshoz igazítani, hogy az alapozó a színvakolattal megegyezzen. Ez fontos a rendszer megbízhatósága miatt és esztétikai szempontból is.

 

További lépések: a dryvitozás lépéseit meghatározza továbbá az is, hogy milyen épületben szeretnénk kivitelezni. Szükség lesz még kezdő indító sín felhelyezésére, a hőszigetelő lapok rögzítésére és csiszolásra. A szakszerű telepítéshez összességében érdemes külső, szakértői segítséget is igénybe venni.

 

A dryvit szigetelés tehát alaposságot igényel. Fontos továbbá, hogy minden esetben érdemes egy nagy rendszerben gondolkodni. Az elejétől a végéig tervezzük meg a lépéseket, egy-egy hiba komoly bonyodalommal járhat, amit sokkal nehezebb lesz utána helyrehozni. Amennyiben pedig tényleg nem vagyunk biztosak a dolgunkban, forduljunk szakértőhöz.

 

Dryvit homlokzati hőszigetelés ára

 

Joggal merül fel a kérdés: mennyibe kerül a teljes dryvit homlokzati hőszigetelés? Nos, ahogy a legtöbb hasonló kivitelezési eljárás, ez esetben is az anyagköltséget és a munkadíjat kell megfizetni. Természetesen utóbbi elkerülhető, ha házilag végezzük el a munkát, ugyanakkor szakértelem hiánya mellett így olyan károkat is okozhatunk, amelyek javítása utólag sokkal többe fog kerülni.

 

A teljes dryvit rendszer telepítése összességében több százezres tételre is rúghat, hiszen sok mindenre szükség van: üvegszövet hálóra, dübelekre, hőszigetelő lapokra és egyéb hozzávalókra, mint például a ragasztóra vagy a festékre. A szakember díja pedig nyilvánvalóan az adott épület kiépítésétől is függ, avagy mennyi munkálattal fog járni a dryvitozás. A mesterember munkadíját nem érdemes megspórolni, ha nem tudjuk elvégezni házilag a dryvitozást.

 

Ez egy hosszú távú befektetés és sok időre előre alapozzuk meg a ház hőszigetelését. Az alacsonyabb energiafogyasztás miatt pedig a következő években a rezsiköltségek sem lesznek olyan magasak, mint dryvit rendszer nélkül lennének. A kalkuláció során tehát a teljes képet vegyük figyelembe, évekre előre tervezve.

 

Hogy pontosabb képet kapjunk, használjuk a link mögött található hőszigetelés kalkulátort.

 

Dryvit rendszer kivitelezése

 

A Masterplast széles kínálatában megtalálhatóak az EPS hőszigetelő rendszerekhez tartozó elemek. Legyen szó üvegszövet hálóról, EPS lapokról, dübelekről vagy egyéb kiegészítő szigetelésekről. Amennyiben pedig szakértői segítségre van szükséged, vedd fel velünk a kapcsolatot!