Gipszkarton álmennyezet készítése házilag

Olvasási idő: 4 perc


A plafon nem mindig szigetel megfelelően, a rezsiköltség pedig emiatt magasabb lehet: főleg akkor, ha egy polgári, nagy belmagasságú lakást kell melegen tartani. Az álmennyezettel csökkenthető a belmagasság, megfelelő hőszigeteléssel pedig a számla is alacsonyabb lesz. A hőszigetelés mellé hangszigetelés is társul, mely tovább tompítja a felettünk lakó neszeit. Nem mellesleg egészen elképesztő világítástechnikai megoldások is kivitelezhetők gipszkarton álmennyezet használatával.

De nem csak a belmagasság csökkentése, hanem esztétikai okok is állhatnak a gipszkarton lapok mennyezeti beszerelése mögött: lehetővé válik a födém eltakarása, illetve könnyen építhető be új világításrendszer a mennyezeti gipszkartonba, mely a fényes lakás elérésében segít úgy, hogy vezetékeket is takarja.

 

A gipszkarton álmennyezet olcsó és jó megoldás a fenti hibák, problémák kiküszöbölésére. Az álmennyezet építése pedig egyszerű, akár magunk is kivitelezhetjük.

 

Gipszkarton álmennyezet készítése: hogyan csináld?

Fontos, hogy rendelkezzünk a szükséges eszközökkel:

 

 

Gipszkarton álmennyezet építéséhez szükségünk lehet továbbá olyan kiegészítő eszközökre, mint a vízmérték, spatulya, ecset, fúró, csavarhúzó, fogó, barkácskés vagy simítókanál.

 

Az álmennyezet készítésének céljától függően szigetelőanyagokat is választani kell: mi legtöbbször az üveggyapotot és a kőzetgyapotot ajánljuk. Olvass róluk bővebben: üveggyapot vagy kőzetgyapot?

 

De nem csak a szigetelőanyagot, hanem magát a gipszkarton lap típusát is meg kell határozni: gipszkarton lapok többfajta méretben és vastagságban kaphatóak, akár tűzálló/impregnált gipszkarton lap kivitelezésben. Erről itt írtunk bővebben: gipszkarton fal építése és előnyei

 

Gipszkarton álmennyezet direkt függesztővel

 

Gipszkarton profil

 

Ha beszereztük a megfelelő eszközöket, kezdődhet a munka! Először az UD profilokat kell majd használnunk. A különbség az UD és a CD profilok között az, hogy

 

  • A CD profilok az álmennyezet tartóbordái, melyhez a gipszkarton lapokat kell csavarozni
  • Az UD profilok pedig a mennyezetek burkolásához kellenek, ezeket szereljük fel a függesztő pálcákra.

 

1. Jelöljük az UD profilok helyét.

Jelöld be a magasságot, és a profilok vastagságát. Álmennyezetnek ajánlott minimum 12.5 mm vastagságú lapokat használni. Használj vízmértéket, ragasztott szigetelőcsíkot. A profilon található lyukak alapján jelöljük a tiplik helyét, majd fúrjunk.

 

2. Rögzítsd az UD profilokat a falhoz

Csavarozd be a profilokat, a rögzítés előtt pedig csatlakozó szivacscsíkkal lásd el azt. Az UD gipszkarton profilokat műanyag beütő bűbelekkel rögzítsd a falra. Az ideális rögzítési távolság 80 cm, a szoba sarkától pedig maximum 20 cm-re legyen az első rögzítési pont.

 

3. Szereld a direktfüggesztőket a mennyezetre

Jelöld ki az alapszerkezet helyét úgy, hogy a direktfüggesztők egymástól való távolsága a CD profilokkal párhuzamosan maximum 100 cm, azokra merőlegesen pedig maximum 40 cm legyen. Így a CD profilok egymástól való távolsága is maximum 40 cm. Ez egy 40*100 cm-es hálót hoz létre.

 

4. Teherhordó profilok szerkesztése

Az álmennyezet felfüggesztését 1 db acél beütőékkel kell rögzítened – vagy fa födém esetén 2 db laposfejű csavarral. Nem szabad műanyag dübeleket használni. Ezután told be az álmennyezet alapszerkezeti profiljait a direktfüggesztőkbe, vagyis a CD profilokat az UD profilokba.

 

5. Vágd méretre a gipszkarton lapokat

A lapokat barkácskéssel tudod bemetszeni, majd letörni. Élgyaluzás is szükséges, vagy rigipsgyaluval elvégezni a simítást.

 

6. Szereld a gipszkartonokat a mennyezetre

Rögzítsd a gipszkarton lapokat, de semmiképpen se csavarozd őket az UD gipszkarton profilokhoz! A lapokat 17 cm-enként csavarozzuk a CD profilokhoz. Kerüljük a kereszt alakú hézagok kialakulását.

 

7. A fugák hézagolása

Gletteld el a csavarok fejét. Érdemes üvegszálas vliest ragasztani a hosszanti élekre, majd ezután felvinni a hézagkitöltő anyagot. Ha megszáradt a hézagkitöltő, csiszold le a felületet, esetleg fesd le a további imperfekciókat.

 

 

Gipszkarton álmennyezet ötletek

Rengeteg ötlet közül válogathatsz, ha gipszkarton álmennyezetet szeretnél kialakítani: a leggyakoribb eset azonban az, ha valamilyen esztétikus világítást valósítanál meg az álmennyezetbe szerelve.

Gipszkarton álmennyezet ötletek

 

Gipszkarton álmennyezet ötlet

 

Gipszkarton álmennyezet árak

Gipszkarton álmennyezet áraink függenek a gipszkartonok méretétől, vastagságától és a darabszámtól. Az összköltséget a folyamathoz szükséges eszközök, csavarok is meghatározzák.

 

A gipszkarton álmennyezet kivitelezési költségét többféle szempont határozza meg:

 

  • Milyen típusú gipszkarton lappal kell dolgozni (normál, impregnált gipszkarton, esetleg tűzgátló gipszkarton).
  • Milyen vastagságú gipszkartont képzeltünk el az adott helysiégbe.
  • Közvetve fontos szempont, hogy a fal amire szeretnénk gipszkarton rakni, milyen minőségű (vízszintben van-e , mennyire sík a felület, stb.). Ha  nem megfelelő minőségű a falazat, a kivetelezési vagy ráfordított idő többlet miatt a munkadíjat növeli.
  • Mennyi utómunka van az elkészült szerkezettel (gelttelés, bandázsolás).
  • Amennyiben nem szimpla gipszkarton álmennyezetben gondolkodunk, hanem szeretnénk némi dizájnnal feldobni, úgy annak is van plusz költsége, amivel számolnunk kell.