Gipszkarton fal építése és előnyei – mikor praktikus?

Olvasási idő: 6 perc


A gipszkarton fal építése az egyik legnépszerűbb megoldás abban az esetben, ha további terekre szeretnénk felosztani a lakást.

A tetőtér beépítése során szinte kikerülhetetlen a gipszkartonozás: lássuk, mik az előnyei, és mik a felrakás lépései.

 

Mikor válasszuk a gipszkarton falat?

 

Mivel egyszerű, ezért a szabályok betartásával akár mi magunk is installálhatunk gipszkarton falat. A falazáshoz képest jóval gyorsabb és rugalmasabb megoldás, ami ráadásul kevesebb építési törmelékkel is jár.

 

Bár a hagyományos téglafalhoz vagy ytonghoz képest szigetelőkészségben elmarad, rengeteg megoldás van arra, hogy a gipszkarton falból is remek szigetelő váljon: megfelelő  üveggyapot használatával egy gipszkarton válaszfal szigetelése közel azonossá válhat, mint a hagyományos falaké.

 

Könnyen méretreszabható és alakítható, kis súlya miatt pedig szinte bárki elboldogulhat a megépítésével, de természetesen szakember segítségét is igénybevehetjük. Szerkezetéből adódóan könnyű a vezetékeket is elvezetni benne. Elektromos vezetékeket és szerelvényeket könnyű futtatni a gipszkartonban.

 

Mérések szerint a gipszkarton élettanilag is jó hatással lehet az emberre: párás időben felveszi, míg száraz időben leadja a nedvességet, ezáltal a levegő páratartalmát sokkal inkább az optimális intervallumban tartja.

 

Mindezek mellett az ára is jóval kedvezőbb, mint egy falazással járó átépítésnek – főleg, ha mi magunk rakjuk fel.

 

Gipszkarton fal építése – első lépések

 

Először el kell dönteni, hogy milyen célból építjük a gipszkarton falat. Választhatunk le tereket, de történhet akár csak esztétikai okokból is. Ez alapján megkülönböztetünk:

 

  • Gipszkarton válaszfalakat
  • Gipszkarton előtétfalakat

 

A válaszfal funkciója az, hogy – akár a tetőtér beépítés során, akár pl. gardrób, dolgozószoba leválasztásánál – egy új teret alakítsunk ki adott helyiségben. Fontos lehet a hangszigetelés, amit a fent említett szigetelőanyagokkal vagy dupla gipszkarton fal építéssel  érhetünk el. Utóbbi esetében két rétegben szereljük a gipszkartont.

 

Az előtétfal viszont arra hivatott, hogy elfedje a falhibákat: görbe, vagy sérült falak esetén szokták inkább ezt alkalmazni. Itt nem annyira fontos a szigetelés (de természetesen egy plusz réteg ebben mindenképp segít), sokkal inkább a pontos összeépítés az eszétikai szempontok miatt. Akkor is szokták alkalmazni, ha a vezetékek esztétikus elvezetése a cél.

 

Milyen vastagságú gipszkarton lapot válasszunk?

 

A 6.5 mm-es gipszkarton még hajlítható, olyan vékony és rugalmas. Ez a legvékonyabb gipszkarton.

 

Az impregnált gipszkartonok vastagsága 12.5 milliméternél kezdődik. Ezek olyan tűzgátló-impregnált gipszkartonok, melyek jobban ellenállnak a párának és a nedvességnek, használatuk kiemelten javasolt konyha vagy fürdőszoba burkolás során. A 12.5 mm vastagságú gipszkarton használata a legelterjedtebb.

 

Kaphatóak azonban még vastagabb gipszkartonok, akár 25 milliméteresek is. Ezek teherbíróbb, nagyobb szigetelésű gipszkartonok, melyek nem csak leválasztáshoz alkalmazhatóak, hanem megfelelő szerkezeti felépítéssel akár teherbírásra is képesek, így falra szerelhető szekrények, polcok, televíziók megtartására alkalmasak.

 

Az első lépés tehát a megfelelő gipszkarton lap kiválasztása.

 

 

Gipszkarton profilok és egyéb szükséges eszközök

 

Milyen egyéb eszközök, gipszkarton profilok szükségesek a gipszkarton fal felszereléséhez?

 

  • UW profil, mely a szerkezet horizontális alapja
  • CW oszlop profil: ezek a függőleges tartószerkezetek
  • Szigetelés: üveggyapot, kőzetgyapot
  • Nyílászáró-beépítés esetén erősített UA borda használata szükséges
  • Csavarok és dűbelek a rögzítéshez
  • Fugázóanyagok
  • És persze: a gipszkarton lapok.

 

Gipszkarton fal szerelés folyamata

 

1. Jelöljük ki a leendő gipszkarton helyét, és helyezzük le oda az UW és CW profilokat, a szerkezetet. A szerkezet lehet fa- vagy fém alapú is.

 

A gipszkarton építés első lépése az UW profilok elhelyezése

 

2. A vázszerkezetet vágjuk méretre, majd rögzítsük falhoz, mennyezethez, vagy a padlóhoz. A  rögzítési pontok közöttI javasolt távolság 60-80 centiméter. Stabilizáljuk a vázat merevítők és lemezcsavarok segítségével. Ha nyílászárót is tervezünk a falszakaszon elhelyezni, akkor a tervezett ajtótok profilját külön meg kell erősíteni.

 

3. Szintezzük a vázat.

 

4. Ha kész a váz, a gipszkartonokat (melyek akár 2.4 m2-es kivitelben kaphatók) vágjuk méretre. Először ceruzával jelöljük be vonalzó/colstok segítéségvel, hogy mekkora lapokra lesz szükségünk, majd ezt finom bevágással méretre vághatjuk. Fontos, hogy a gipszkarton törékeny anyag, ezért ha nem érezzük biztosnak magunkat, akkor külön e célra kapható vágók és gipszkartongyaluk is kaphatóak.

 

5. A gipszkarton lapokat speciális gipszkartoncsavarokkal rögzítsük a vázhoz. Fa szerkezet esetében 3.5×20 mm-es, fém szerkezet esetében pedig 3.5×10 mm-es csavarokat használjunk. A nyílászárókat tartó stabil profilok esetében ennél hosszabb, 25 mm-es csavarokat is használhatunk. A csavarok egymástól való ideális távolsága 25 centiméter.

 

6. Szigeteljünk kőzetgyapot, üveggyapot, vagy bármilyen egyéb szigetelőanyag használatával. Vegyük figyelembe, hogy mennyire célunk a hőtartás és a hangszigetelés az adott válaszfallal.

 

7.Befejező lépések: helyezzük fel az élvédőket, tömjük be a hézagokat (speciális hézagkitöltő anyaggal), csiszoljunk, bandázsoljunk, gletteljünk. Ha szükséges, fessük le a gipszkarton lapot.

 

Gipszkarton álmennyezet felrakása

 

A gipszkartonból készült álmennyezet segít lecsökkenteni a túlságosan nagy belmagasságot – ezáltal megfelelő szigeteléssel hatékonyabb lehet a ház fűtése/hűtése. De nem csak a spórolás lehet szempont: szintén esztétikai okai is lehetnek a túl magas belmagasság eltüntetésének. A mennyezet takarítása, a pókhálók eltüntetése jóval egyszerűbbé válik, a házunk pedig új, modernebb (pl. spot lámpák), közelebbi világításnak hála sokkal világosabbá válhat.

 

Gipszkarton fal ára

 

A gipszkarton fal árát több tényező is befolyásolja:

 

  • A fal vastagsága, típusa
  • A szerkezet
  • A szigetelőanyagok
  • A falazandó terület mérete
  • Álmennyezet, vagy válaszfal kerül-e kialakításra
  • A szerkezetet tartó aljzat, mennyezet, falak állapota
  • A helyiség páratartalma

 

A gipszkartonozáshoz szükséges eszközök, kiegészítők árait szárazépítészeti aloldalunkon találhatók.