Sérült gipszkarton javítása: a pótlás és festés lépései

Olvasási idő: 7 perc


Beszakadt a gipszkarton? Rossz helyre lett vágva egy kiállás vagy egy lyuk? Beázott a mennyezet? Habár a gipszkarton egy kiváló belsőépítészeti megoldás, sajnos megsérülhet. Ez kellemetlen, de a jó hír, hogy nem kell egyből szakembert hívni és bizonytalan ideig várakozni, hanem akár házilag is orvosolható a probléma. Sérült gipszkarton javítása: minden, amit a témáról tudni […]

Beszakadt a gipszkarton? Rossz helyre lett vágva egy kiállás vagy egy lyuk? Beázott a mennyezet? Habár a gipszkarton egy kiváló belsőépítészeti megoldás, sajnos megsérülhet. Ez kellemetlen, de a jó hír, hogy nem kell egyből szakembert hívni és bizonytalan ideig várakozni, hanem akár házilag is orvosolható a probléma. Sérült gipszkarton javítása: minden, amit a témáról tudni érdemes.

 

A gipszkartonról általánosságban

A gipszkarton népszerű alternatíva válaszfal és álmennyezet kialakításához, vagy egyéb belsőépítészeti munkákhoz egyaránt. Nem véletlenül, hiszen praktikus, és több szempontból is jó szolgálatot nyújt. Kedvező áron elérhető, és egyes fajtáinak hang-, illetve hőszigetelő képességei is vannak. A munkafolyamat pedig gyorsan és precízen kivitelezhető.

 

Mitől sérülhet meg a gipszkarton?

Több okból kifolyólag is megsérülhet a gipszkarton. A klasszikus építészeti anyagokhoz – mint például a tégla vagy az ytong – hasonlóan ugyanolyan hatékonysággal felhasználható, de nagyobb a sérülés esélye. A legprecízebb munka során is adódhatnak kisebb-nagyobb hibák, amik nem igénylik a teljes tábla cseréjét. Ezekben az esetekben az esztétikai problémákat a gipszkarton javításával orvosolhatjuk.

 

gipszkarton fal javítása

 

Például:

 

  • végül más helyre kerül az elektromos kiállás (konnektor, kapcsoló, lámpa)
  • hordozáskor letört a tábla sarka,
  • vágáskor felszakadt a karton, vagy nem pontosan tört el.

 

Költözéskor, vagy lakásfelújításnál is keletkezhetnek problémák.

 

Javítható a sérült gipszkarton?

Igen. Természetesen nem mindegy, mekkora mértékű a sérülés, és mit kell javítani. Ennek fényében a használt eszközök és módszerek eltérhetnek egymástól. Kisebb szakadások, repedések esetén például elegendő lehet glettelni és festeni, de egy nagyobb lyuknál már valószínűleg pótlásra lesz szükség.

 

Gipszkarton javítása házilag

Egy komolyabb mennyezeti beázás javítása akár százezer forintos nagyságrendre is rúghat. De egy egyszerűbb, kisebb korrekció is több tízezres tétel lehet, hiszen meg kell fizetni a szakemberek munkadíját, a kiszállást, a felhasznált eszközöket. Egy kis tudatossággal, gyakorlással, a megfelelő információk birtokában azonban bárki megtanulhatja a javítás csínját-bínját.

 

Amilyen folyamatokra szinte minden javítási munkálat során szükség lehet:

 

  • felület előkészítése: portalanítás, alapozás
  • kés, olló: a táblák és a profilok méretre szabásához
  • két db CD-profil, gipszkarton csavarok: csavarozással történő rögzítéshez
  • gipsz, javító háló, bandázsszalag, spakli: gipszelés, glettelés, csiszolás
  • festék: festéshez

 

Ezek azok az eszközök, amiket érdemes beszerezni, és azok a módszerek, amiket célszerű elsajátítani. A következő bekezdésekben pedig különbséget teszünk kisebb-nagyobb fali hibák, súlyosabb problémák során alkalmazott módszerek között, de a mennyezet beázásának okait, helyreállításának lehetőségeit is megvizsgáljuk.

 

Gipszkarton repedésének javítása

A gipszkarton jellemzően az illesztéseknél repedhet meg. A megrepedt fal esztétikailag nagyon rossz benyomást kelt. A következő lépésekkel azonban helyreállíthatjuk a problémát:

 

  • Repedés kitágítása: kissé mélyítsük ki a repedést, portanalítsuk, alapozzuk, majd az ágyazó anyaggal töltsükfel, amibe helyezzük el a bandázsszalagot.
  • Glettelés: szerezzük be a szükséges glettelő anyagot, amin pontosan látni fogjuk a keverési arányt, illetve azt is, mekkora falfelülethez elegendő a mennyiség. Amint sima állagúra kevertük a vízben, indulhat a glettelés. A glettanyagot spaklival, egyenletesen kell felvinni a sérült területre 2-3 rétegben. Óvatosan oszlassuk szét, határozott, simító mozdulatokkal, egyenletesen.
  • Csiszolás: ha megszáradt a glett, jöhet a csiszolás. Egyenletesen, azonos erővel végezzük csiszolóvászonnal, vagy kézi csiszolóval.
  • Pormentesítés: a felületről távolítsuk el a port.
  • Alapozás: a tartós, esztétikus felület alapigénye az alapozás. Képezzünk egyenletes, nedvszívású, homogén felületet.
  • Festés: majd indulhat a festés. Egyenletesen lefestve a falfelületet senkinek sem fog feltűnni, hogy ott korábban bármiféle hiba volt.

 

A repedés önmagában tehát nem számít olyan visszafordíthatatlan kárnak, és könnyen orvosolható. Persze egy-egy lépés kihagyása, vagy figyelmetlenség, hanyagság esetén még nagyobb bajt okozhatunk.

 

gipszkarton repedés javítása

 

Beszakadt gipszkarton javítása

Eddig beszéltünk kisebb és nagyobb sérülésekről, mint a repedés, lyukak keletkezése. Sajnos azonban még súlyosabb gondok is adódhatnak. A gipszkarton be is szakadhat, amihez nem lesz elég pluszban egy javító háló. A feladat a következő:

 

  • Vágjuk körbe a sérülést. Késsel vagy fűréssel is dolgozhatunk, törekedjünk szögletes lyuk kialakítására. A kilógó részeket sniccerrel, egyéb vágóeszközökkel távolíthatjuk el.
  • Fózolás: A vágott éleket fózoljuk mind az eredeti felületen, mind a pótlandó anyagot, hogy a hézagoló anyag jobban bele tudjon kötni a résbe.
  • Vágjunk pótlást az anyagból. Pontosan mérjük meg, hogy mekkora a lyuk, hogy teljesen elfedjük a sérült rész.
  • Rögzítsünk két darab CD-profilt a gipszkarton táblán található lyuk mögé. Ha ezzel megvagyunk, illesszük be az új gipszkarton darabot. Használjunk csavarokat a profilokhoz történő rögzítéshez.
  • Javító háló felragasztása. A korábbiakban említettek szerint ügyeljünk az illeszkedésre.
  • Glettelés. Legalább két glett rétegre is szükség lesz.
  • Csiszolás egyenletesen, azonos erővel.
  • Alapozás. Ezúttal se hagyjuk ki az alapozást, ha esztétikailag is szép végeredményt szeretnénk kapni.
  • Festés. Ha mindennel megvagyunk, jöhet az utolsó lépés, a festés.

 

A gipszkarton falak leggyakoribb sérüléseinek kezelését bemutattuk, de könnyen előfordulhat, hogy a probléma nem oldalról, hanem fentről jön. A beázott gipszkarton az egyik legkellemetlenebb az összes közül.

 

 

Beázott gipszkartonmennyezet javítása

A mennyezet több okból kifolyólag is beázhat. Idetartozhatnak a következő tényezők:

 

  • A felújítás alatt a vízszerelő hibázott, és rosszul rakta össze a szerelvényeket, vagy a tömítést.
  • A rendszer alapvetően hibás vagy elöregedett. Régi rendszereknél csőtörés is okozhatja. Ekkor meg kell keresni a hiba forrását, javítani a vizes szerelvényt.
  • A rossz anyag, a magas páratartalom, esetleg az épület zsugorodása szintén sérülést okozhat.

 

Ezekben az esetekben a mennyezet részleges vagy teljes lebontása, a törött táblák teljes cseréje, vagy a teljes szétszerelés segíthet.

 

Ilyen súlyos esetekben érdemes megfontolni, hogy szakembert hívjunk. Ő fel tudja mérni a kárt, a probléma mértékét, és javaslatot tenni az eredeti, esztétikus állapot helyreállításához:

 

gipszkarton mennyezet javítása

 

A gipszkarton javításának utolsó lépése: a festés

Mivel a gipszkarton festése minden javítási munkálat utolsó lépése, ezért érdemes elsajátítani a sajátos technikáját. A módszer ugyanis egy kissé más, mint a többi felületnél, de egyszerűen megtanulható. A festést végezzük diszperzittel, de ne használjunk mészfestéket. A tervezést és előkészületeket követően jöhet a glettelés, a csiszolás, a mélyalapozás, majd maga a festés. Végül természetesen a rendrakás, vagyis a takarítás. A gipszkarton festésének részletes folyamatáról egy másik blogbejegyzésben írtunk.

 

Gipszkarton vásárlása, forgalmazása

A Masterplast kínálatában gipszkarton lapok, csavarok, egyéb rögzítő- és kiegészítő elemek is beszerezhetőek. A megfelelő gipszkarton típust, a szükséges kiegészítőket akár egyénileg is összeállíthatja online, aminek fényében pontos árajánlat kérhető. Adott körülmények között, a megfelelő gipszkarton fajta hosszú távon nyújthat kiváló megoldást. Amennyiben mégis valamilyen probléma adódna, már azt is tudja, hogyan hozhatja helyre!