Így marad fenn az EPS a homlokzaton

Olvasási idő: 3 perc


Az EPS, azaz a hungarocell, talán sosem fog veszíteni közkedveltségéből, hiszen ár-érték arányban és hatékonyságában, továbbá a könnyű felhasználásának köszönhetően a legjobb szigetelőanyagnak számít az építőiparban.

További előnye, hogy nagyon ellenálló anyag és szinte éghetetlen. Azonban a tökéletes hatékonyságának megtartása érdekében elengedhetetlen, hogy megfelelően legyen maga a hungarocell is szigetelve. Különben a csapadék, vagy a tartós, direktben érkező UV sugárzás rendkívüli módon károsíthatja a hungarocell szigetelőképességét.

 

Időtálló tapadás, minőségi ragasztótól

 

Azonban a szigetelés teljes hatékonyságának elérése érdekében szintén fontos, hogy a szerkezet rendesen legyen felillesztve a falra. A megfelelő rögzítőanyag megválasztása elengedhetetlen a stabil, hosszú életű szigetelés fenntartásához. Ideális választás a Thermomaster Fix Premium, amit a polisztirol lapra a „telibe” vagy a „perem-pont” módszerrel lehet szakszerűen rögzíteni.

 

A ragasztás különböző technikái

 

A „telibe” ragasztásos módszer hibátlan megoldás a hungarocell lapok tökéletes egymáshoz illesztéséhez. Ennek lényege az, hogy polisztirol lapot az egyik felén teljes egészében, azaz hézagok nélkül kell lekenni a ragasztóval.

 

A „perem-pont” ragasztás lényege, hogy a polisztirol lapot az egyik oldalán a szélei mentén finoman körbe kenjük vékonyan a ragasztóval. Majd arányosan a polisztirol lap közepére, két sorban, három-három pogácsában szintén rákenünk a ragasztóból. A „perem-pont” módszernél arra kell ügyelni, hogy 40% -ban ragasztó fedje a táblát.

 

Fontos a jó tapadás

 

Az utóbbi technikának a lényege inkább abban rejlik, hogy jól szemlélteti, mire is kell figyelni a ragasztóanyag helyes felvitelénél. Ugyanis, ha csak a pogácsák kerülnének fel a polisztirol lapra, és a perem lekenése elmarad, hiába vannak szabályosan a falhoz illesztve a hungarocell lapok, a levegő akkor is szabadon keringene a szigetelésben.

 

Ennek több negatív következménye lehet. Többek közt az, hogy a hideg levegő a hiányos ragasztás mentén a szigetelés, és a fal közé kerülve páralecsapódást okozhat. De előfordulhat,a lapok hőmozgása, télen az összehúzódások miatt a sarkai mentén mozdulnak el, nyáron pedig a tágulás következtében púposodnak fel. Ez az úgynevezett „matraceffektus”.

 

Az eredménynél nem csak a tapadás számít

 

A fent leírtakon kívül arra is figyelni kell, hogy a szigetelőlapok felrakása is rendesen végbe menjen. A szigetelés első lépése mindig a vízszintes és függőleges vonalak kijelölése. A vízszintes sík kijelölését az indítósín felrakásával lehet megadni, amit nagyjából 30 centiméterként rögzíteni kell.

 

A ragasztás során nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a lapok kötésében legyenek egymásnak tolva. Az éleiket azonban nem szabad összekenni a ragasztóval, mert ha így helyezzük fel őket, hőhidak alakulhatnak ki. A rossz helyre került ragasztót mindig le kell törölni. A lapok felhelyezését mindig alulról felfelé tegyük, és a felhelyezett szigetelőlapok rögzítését csiszolódeszkával érdemes segíteni, és azzal rányomni a falra.

 

A cement alapú ragasztó bekeveréséhez a csomagoláson feltüntetett kimért vízmennyiséget kell először beönteni a keverőbe, majd ezután kell fokozatosan a poranyagot hozzáadni, hogy ne csomósodjon. A megfelelő tapadás elérése érdekében mindig használjuk fel a zsák teljes tartalmát.


Kapcsolódó termékek