Hőszigetelés télen: hány fokig lehet nekiállni a munkának?

Olvasási idő: 5 perc


Cikkünkben körüljárjuk, hogy lehetséges-e a hőszigetelés télen, azaz hogy hány fokig érdemes nekikezdeni a külső szigetelési munkálatoknak.

A hőszigetelés, bár nyáron is fontos az ingatlan hűvösen tartása szempontjából, igazán télen létfontosságú. A mai energiaárak mellett ugyanis nagyon nem mindegy, hogy mennyi lesz a gáz- vagy áramfogyasztás, a legjobb taktika pedig még mindig egyértelműen az épület külső hőszigetelése. Fontos kérdés azonban, hogy hány fokig lehet külső hőszigetelés munkálatokat végezni, illetve hogy lehetséges-e hőszigetelés télen. Vágjunk is bele!

 

A hőszigetelés télen és nyáron is véd

Az elmúlt években még szembeötlőbb lett a hőszigetelés fontossága. Egyre forróbbak a nyarak – lényegében sokszor nem lehet megmaradni klíma nélkül–, emellett az energiaárak az egekbe szöktek, a rezsicsökkentett árak pedig már csak egy bizonyos átlagfogyasztásig érvényesek. Ezért kulcsfontosságú, hogy a nyári áramfogyasztást, illetve a téli gázfogyasztást (vagy áramfogyasztást, elektromos fűtésrendszerek esetén) lehetőleg a támogatott limiten belül tartsuk, illetve csökkentsük a teljes áron fizetendő fogyasztást.

 

Minderre egyértelműen az épületek külső hőszigetelése a legjobb megoldás. Egy megfelelően kiépített hőszigetelő rendszer kiterjed a homlokzattól a lábazaton át a pince és a tető hőszigetelésére is, valamint a megfelelő, modern nyílászárók beépítésére, így lehet minimalizálni a hőveszteséget és a költségeket. Ezzel együtt ha az ingatlan teljes energetikai felújítására nincsen büdzsé, attól még érdemes mondjuk megcsináltatni a homlokzati hőszigetelést vagy a nyílászárók cseréjét. De mikor is?

 

Amennyiben az ember pont télen ér rá, vagy télre tudná előteremteni a hőszigetelés költségeit, felmerül, hogy akkor csináltassa meg a hőszigetelő rendszert. Az is előfordul, hogy senki nem ér rá egészen télig, és valamelyik szakember felveti ezt a lehetőséget. Lehetséges-e a hőszigetelés télen, vagy inkább: érdemes?

 

Hőszigetelés télen: érdemes belevágni?

A válasz röviden: csak nagyon specifikus esetekben. Bár nagy ritkán előfordul, hogy egy hétig folyamatosan kellemes meleg van télen, és csapadék sem esik, általában nem érdemes belekezdeni, illetve lutri, hogy fenn marad-e a falon az EPS lap… És ha belevágunk, akkor sok mindenre oda kell figyelni, de erről majd később!

 

A hőszigetelés télen a ragasztó megkötése miatt problémás.

 

A hőszigetelő táblákat rögzítő ragasztó megkötése a hidegben nagyon lelassul.

 

Hány fokig lehet külső szigetelés munkálatokat végezni?

Sokkal jobb kérdés, hogy ideális esetben hány fokig lehet külső szigetelés projektbe kezdeni. Kezdjük azzal, hogy a rangasztóanyag nem a naptárat nézi, hanem a hőfokot. Tehát nem az évszak az elsődleges kérdés, hanem az, hogy hány fok van (illetve hogy ebből következően mekkora a levegő páratartalma). A szakemberek általában azt mondják, hogy mind a falazatnak, mind a levegőnek legalább 5-6 °C-nek kell lennie – éjjel is! Azaz:

 

  • Hiába van mondjuk hét fok, ha előtte héten végig kopogós fagyok voltak. Könnyen lehet, hogy a falazat épphogycsak fagypont felett van.
  • Hiába van nappal 10 °C, ha éjjel leesik a hőmérséklet, máris gond van. Tehát mind a nappali, mind az éjjeli hőmérsékletet nézni kell!

 

Miért problémás a hőszigetelés télen?

Dióhéjban azért, mert a hőszigeteléshez szükséges anyagok száradásához bizonyos feltételeknek teljesülnie kell. Mind a ragasztó, mind a hőszigetelő táblákra kerülő vékonyvakolat úgy van megtervezve, hogy bizonyos száradási idő (általában egy-két nap) alatt megszáradjon.

 

Azaz a ragasztó és a vakolat akkor köt meg rendesen, ha a megfelelő ütemben adja le a nedvességet. Se a túl gyors száradás nem jó, se a túl lassú. Túl gyors száradás esetén (például ami a régebbi grafitos EPS lapok esetén fordulhat elő) nem köt meg elég alaposan a ragasztó és a vakolat. De ugyanez igaz a túl lassú száradásra. A hidegben pedig nagyon lelassul a száradás, ugyanis a hideg levegő sokkal kevésbé képes pára formájában „befogadni” a bekevert anyagok víztartalmát. (És meg kell jegyeznünk, hogy az eső is kárt tehet a vékonyvakolatban).

 

A gyártók általában 20 °C-ra adják meg a száradási időt, ezzel együtt ennél némileg hidegebb és melegebb időben is meg tud kötni normálisan, csak oda kell figyelni.

 

Hány fokig lehet külső szigetelési munkákat végezni?

 

Ha mégiscsak meg akarjuk próbálni

Előfordulhat, hogy mégiscsak megoldható a hőszigetelés télen. Ha 5-6 napig folyamatosan elég meleget mondanak, és nincs kihűlve a falazat, bele lehet vágni a homlokzati és/vagy lábazati hőszigetelésbe. Pár tipp:

 

  • Minél több forrásból ellenőrizzük le a várható időjárást, jobb biztosra menni!
  • Igyekezzünk megbízható kivitelezőt keresni, aki tényleg a kinézett időablakban jön, nem két napra rá!
  • Jó ötlet lehet tavaszra napolni a vakolást, ami megnehezíti a munkálat sikerességét. A ragasztó megfelelő száradását könnyebb szavatolni. És a vakolat könnyen foltos lesz, ha télen viszik fel.
  • Használjunk fagyálló adalékokat, és a munkálatok előtt tájékozódjunk arról, milyet ajánl a gyártó!
  • Hagyjunk rá 2-3X hosszabb száradási időket!

 

+Tipp: Ha télen rakattuk fel a homlokzati hőszigetelést, és a vakolással tavaszig várnánk, tavasszal mindenképp ellenőrizzük le, hogy a dübelezés ellenére is rendesen tart-e a ragasztó. Ha esetleg nem, akkor a lapok újbóli felragasztásáról kell gondoskodni, mert bár plusz idő és pénz, jobban járunk vele, mintha jövő ősszel leesik.

 

Megtalálta már a megfelelő homlokzati hőszigetelést? Tekintse meg a Masterplast homlokzati hőszigetelő rendszerét!


Kapcsolódó termékek